fredag 23 januari 2015

Tredje mätningen: På valfronten inte mycket nytt.

Partierna är mitt inne i en frenetisk valspurt. Igår kväll mobiliserade nästan samtliga partier sina sympatisörer i massmöten runt om i Grekland. Av detta märks det dock inte så mycket av i den tredje mätningen som denna blogg har genomfört tillsammans med Gavagai, vilken studerar perioden från den föregående mätningen fram till och med idag, fredag. De större rörelserna i valet har förmodligen redan inträffat. Det är i periferin som aktiviteten sker för närvarande.

Den tredje mätningen bekräftar vad den föregående mätningen påvisat: SYRIZA är det parti som valrörelsen i mycket stor utsträckning rör sig kring. Det man kan notera i denna tredje mätning är att uppmärksamheten kring SYRIZA mattats av marginellt. Partiets andel av antal omnämnanden har sjunkit till 40,3% (jämfört med 41,3% i den föregående mätningen). En marginellt sjunkande andel av uppmärksamheten noterar även Ny Demokrati, som noterar 24,7% (25,3%). Denna trend upprepas för övrigt för båda partierna i de diagram som presenteras här näst. Bilden här nedan är dock en mycket intressant indikator inför valet nu på söndag: valrörelsen tycks ha satt sig. De större rörelserna i valet har förmodligen redan inträffat.

En rimlig anledning till att vi ser denna utveckling är att intresset börjar förflyttas till de övriga partierna i valrörelsen. Dessa partier kommer att få en allt större betydelse i och med att inget av de två större partierna ser ut att  kunna nå egen majoritet. I takt med att andelen osäkra väljare minskar, så blir dessutom opinionssiffrorna mer robusta. Därmed är det naturligt för väljarna att fråga sig vilket parti (eller vilka) som kan tänkas bilda koalition med SYRIZA eller Ny Demokrati. Det man kan notera i bilderna här nedan är att det förvisso sker en viss aktivitet bland de mindre partierna, men att den är mindre påtaglig. 


En intressant iaktagelse är dock att KKE fallit tillbaka något jämfört med den föregående mätningen, vilket förmodligen har att göra kring diskussionen om SYRIZA och KKE skulle bilda en koalitionsregering tillsammans. Den diskussionen får sägas ha blivit avslutad i och med att KKE avvisat SYRIZAs invit. Därmed är den uppvisade reaktionen förståelig.

Med bara någon dag kvar till valet kvarstår dock ett antal frågor som väntar på svar:

- Kommer att Syriza lyckas i sin vädjan att låta väljarna ge partiet egen majoritet (vilket är det budskap som  SYRIZA har gått ut med i att antal utspel och även i en rad tal som partiledaren Alexis Tsipras hållit de senaste dagarna)?
- Kommer Ny Demokrati kunna krympa avståndet till SYRIZA?
- Vad kommer att ske med de mindre partierna som kan tänkas bilda regeringskoalition med något av de två större?

Trots att det inte händer så mycket på valfronten, så kan del mycket väl ske en hel del aktivitet i periferin. Det grekiska politiska landskapet förändras ständigt. Något kan mycket väl ske nu på söndag som rubbar tidigare slutsatser.

Not: Mätningen har genomförts av Gavagai. För tolkningen av mätresultaten är det Politik i Grekland som bär på ansvaret.

4 kommentarer:

 1. Bilderna syns tyvärr inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Jag har försökt ordna så att bilderna syns. Testa att ladda om sidan och hör av dig igen om bilderna fortfarande inte syns.

   Radera