lördag 24 januari 2015

En guide inför valet i Grekland

Om mindre än ett dygn går Grekland till val. Denna guide ger dig en överblick om hur valet kommer att gå till, hur det kommer att bevakas, och vad som kommer att ske efteråt:

- 9,8 miljoner är berättigade till att rösta i valet till parlamentet imorgon.

- 21 partier ställer upp i valet. En förteckning över alla partier samt kommentarer hittar du här.

- För att ett parti ska ta sig in i parlamentet krävs 3% av rösterna. Det finns ett antal partier som befinner sig strax över eller strax under denna spärr.

- Det största partiet i valet får 50 mandat i bonus. Det är totalt 300 mandat som står på spel i valet till parlamentet. Det grekiska valsystemet kan ses som en blandning av proportionella val (som i Sverige) och majoritetsval (som t.ex. Storbritannien). Mandaten fördelas dock proportionellt.

- Vallokalerna öppnar kl 07.00 grekisk tid (kl 06.00 svensk tid) och stänger 19.00.

- Det kommer att publiceras exit polls strax efter det att vallokalerna har stängt.

- Man kan följa rösträkningen och valresultatet på inrikesdepartements hemsida.
Den engelskspråkiga sidan hittar du här.
Den grekiskspråkiga sidan hittar du här.

- Det parti som får förtroendet att bilda regering har femton dagar på sig att presentera en regering som kan bestå den förtroendeomröstning som kommer att hållas. För att klara denna omröstning krävs det åtminstone 151 mandat. I skrivande stund ser inget parti ut att ensamt kunna samla så pass många mandat, även om bonusmandat räknas in.

- Om inget parti förmår att bilda regering, ensamt eller i koalition med andra partier, så kommer en interimsregering att formas med uppgift att förbereda en ny valomgång. Om så sker, kommer en ny valomgång förmodligen att hållas någon gång under februari eller mars.

- Denna blogg kommer att bevaka valet och det som sker både före och efter det att valet har hållits. För löpande kommentarer kan du med fördel vända dig till twitterkontot @haralamposk

Ta leme!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar