lördag 3 januari 2015

Socialdemokratisk partisplittring

I ett tidigare inlägg denna vecka nämndes det att de grekiska socialdemokraterna har sina utmaningar att hantera utöver det förestående nyvalet. Dessa utmaningar har i ett slag blivit mer påtagliga. Igår meddelade Georgios Papandreou, ex-ordföranden för PASOK, att han startar ett nytt parti som direkt konkurrerar med hans gamla. Därmed splittras socialdemokraterna i Grekland.


Det har gått rykten den senaste tiden om att Papandreou umgåtts med tanken att lämna sitt befintliga parti och starta ett nytt. Igår tog dessa rykten en konkret gestalt. Då tog nämligen Papandreou steget fullt ut och meddelade att han bildar ett nytt progressivt inriktat parti, Kinima allagis (Rörelsen för förändring), som bygger på värderingar som förknippas med den socialdemokratiska ideologin (något som även görs tydligt i och med valet av logotyp). Idag kommer Papandreou hålla ett slags linjetal där han anger inriktningen för det nya partiet. Partisplittringen inom den grekiska socialdemokratin blir då ett faktum.

Papandreous initiativ har, av naturliga skäl, inte tagits emot väl av hans gamla parti (det parti som för övrigt hans far, Andreas Papandreou, var med om att bilda och även vara ordförande för). PASOK har beskrivit Georgios Papandreous agerande som "omoraliskt och irrationellt".

Initiativet gör även att läget för PASOK förvärras. Tre stycken PASOK-ledamöter har sagt sig vilja ansluta sig till det nya partiet. Fler kan följa. Det underminerar situationen för partiordföranden Venizelos. Kanske är även det avsikten med Papandreous drag? Med fyra procent i opinionsstöd kan PASOKs situation gå från att vara besvärligt till att bli desperat. Papandreou kan bli en svårhanterad konkurrent att ha att göra med i samband med valet den 25 januari.

Kommer Papandreou att lyckas? Risken är snarare att hans nya parti stjäl röster från hans gamla, med följden att båda partier hamnar utanför parlamentet.

Uppdatering: Papandreous nya parti kommer att få namnet Kinima dimokraton socialiston (ungefär Den Socialdemokratiska rörelsen) istället för Kinima allagis, som det ursprungligen döptes till. Möjligen kan namnbytet ha hämtat inspiration från Papandreous tid i Sverige.

PS. Notera även bytet av logotyp.

 

2 kommentarer:

  1. Tack för alla inlägg, blir mycket intressant att se hur det slutar den 25:e januari.

    SvaraRadera
  2. Tack! Det ser ut att bli en mycket spännande valrörelse.

    SvaraRadera