söndag 4 januari 2015

Nytt samarbete för att följa valrörelsen i Grekland

Hur kommer det att gå i valet? Bloggen Politik i Grekland kommer att samarbeta med textanalysföretaget Gavagai för att följa hur samtalet kring de politiska partierna utvecklas och på så vis göra antaganden om hur det kan tänkas gå i valet. Resultatet av samarbetet kan förhoppningsvis bidra med intressanta inblickar och tolkningar i ett ovisst val.

Valet 2012 var något av ett genombrott för SYRIZA. Partiet gick på ett par veckor från att befinna sig i periferin i det grekiska landskapet till att vandra in i dess mitt. För många var det en överraskning. Egentligen var SYRIZAs växande opinionsstöd långt ifrån en överraskning: med hjälp av olika sökverktyg som följer samtalet på olika sociala medier kunde man följa denna stigande utveckling och uppmärksamma SYRIZAs färd i god tid innan valdagen.

I samma val samarbetade denna blogg med textanalysföretaget Gavagai för att följa det politiska samtalet. (Gavagai är, för den som inte är bekant med det, ett företag som utvecklar teknik för textanalys av stora datamängder, för att på så vis se strömningar och trender i dataflödet på nätet från till exempel sociala medier). Resultatet av samarbetet gav intressanta inblickar i SYRIZAs, och andra partiers utveckling, i samband med valrörelsen 2012.

I samband med valet den 25 januari är det glädjande att idag kunna meddela att samarbetet med Gavagai förnyas. En första mätning kommer - preliminärt - att publiceras om en vecka. Det ska bli mycket spännande att se vad den har att berätta.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar