lördag 10 januari 2015

Marginalanteckningar

Igår spikades valsedlarna. Ett par av de namn som presenterades har fått ögonbrynen att höjas. Det finns anledning till att titta lite närmare på dessa.

Presentationen av partiernas kandidater inför ett val får vanligtvis inte så stor uppmärksamhet. Egentligen vore detta blogginlägg överflödigt om det inte vore för vilka namn som presenterades till parlamentsvalet den 25e januari och turerna bakom:

- En stor överraskning igår var beskedet att Rachil Makri ställer upp för Syriza. Makri har tidigare hört Självständiga greker, men har fått lämna partiet. Det anmärkningsvärda med beskedet ligger i att Makri går från ett konservativt parti som befinner sig tämligen långt ut på högerkanten till ett parti som befinner sig tämligen långt ut till vänster. Det är en vandring som heter duga.

- En annan överraskning är att biträdande kulturministern för PASOK, Angela Gerekou, ställer upp för Ny Demokrati. Övergången har rört upp en del känslor och kan komplicera en eventuell regeringsbildning. Likt Makri är det ett byte från ett ideologiskt läger till ett annat.

Det finns ett antal överraskningar till, som dock inte tas upp i detta inlägg. Det intressanta med dessa ovannämnda övergångar och de som inte omnämns är, förutom att de ställer frågor kring representativet gentemot väljare och om ideologisk stringens, att de säger en del om förutsättningarna inför valet den 25 januari:

Man kan tolka det som att kampen om mandat hårdnar; varje parti söker så långt det är möjligt stärka sina chanser till att vinna valet. Man kan dessutom även tolka det att som att avståndet mellan den som vinner respektive förlorar i valet den 25e förväntas vara litet. Då kan även dessa övergångar och värvningar av kandidater, även om de sker så att säga på marginalen, få stora konsekvenser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar