torsdag 29 januari 2015

Ett historiskt katastrofval för socialdemokraterna

Greklands socialdemokrater har genomlevt ett historiskt katastrofval. För partiet, vars partisymbol är en uppåtgående sol, ser framtiden allt annat än ljus ut. 

Den 25 januari genomlevde socialdemokratiska PASOK en valnatt som det före detta regeringspartiet aldrig varit med om.  Det unikt låga valresultat som timme för timme räknades fram hade partiet aldrig varit med om. Det var, kort och gott, ett katastrofval.

För att förstå vidden av PASOKs valresultat räcker det med att gå igenom tabellen här nedan. Den listar partiets resultat sedan 1981 och säger nog allt om söndagens valresultat som behöver sägas: 

48.1% (1981)
45.8%
39.1%
40.7%
38.6%
46.9%
41.5%
43.8%
40.5%
38.1%
43.9% (2009)
13.2%
12.3%
4.8% (2015)

Det är därför delvis förståeligt att PASOKs partiordförande Evangelos Venizelos reagerade som han gjorde när han kommenterade valresultatet. Skulden lades till stor del på PASOKs företrädare: ”Ansvaret för att Gyllene Gryning blev tredje största parti har ett för- och efternamn: Georgios Papandreou”. Detta uttalande kan med lätthet ses, som Alexandra Pascalidou påpekar, som ett prov på retoriskt huliganism.

Det finns dock ett visst fog för Venizelos pekar ut sin företrädare. Papandreous tid på partiledar- och premiärministerposten sammanfaller med den grekiska krisen. PASOKs, Papandreous och den grekiska ekonomins fall går hand i hand med varandra. Detta illustreras av bilden här nedan.


Inte heller blev PASOK hjälpt av att Papandreou startade ett konkurrerande parti i början av januari. Därigenom splittrades de grekiska socialdemokraterna. Många röster förlorades i valet genom att de två partierna tävlade om samma väljare.

Samtidigt bör inte allt lastas på företrädaren. Det finns ytterligare (och betydligt tyngre) anledningar till partiets nedgång. Många av dem handlar om partiets (och även koalitionspartnerns) ansvar för hur krisen har uppkommit och hur den har hanterats. Med andra ord handlar det om den politik som den har förts.

För det parti vars symbol är den uppåtgående solen ser framtiden inte ljus ut. I maj ska en partikongress hållas. Kanske kommer man byta ut Venizelos. Kanske kommer partiet att splittras ytterligare. Kanske kommer partiet att läggas ned i sin nuvarande form. Frågorna är många. Den kanske viktigaste frågan som kommer att ställas under kongressen är: hur har partiet förlorat så många väljare? Sedan valet 2009 fram till valresultatet i söndags har 9 av 10 väljare lämnat partiet. Många av dem har gått vidare till SYRIZA, (vilket även nedanstående tabell fångar in). Hur dessa väljare ska förmås att återvända till PASOK kommer förmodligen bli den fråga som överskuggar alla andra.

Uppdatering 29/1: Venizelos meddelar idag att han avgår som partiordförande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar