måndag 5 januari 2015

Om det politiska landskapet i Grekland: förändring är den enda konstanten

Den långvariga krisen i Grekland har varit något av en katalysator för den politiska aktiviteten: Många nya partier dykt upp på den politiska arenan i Grekland. Nästan lika många har försvunnit under samma tid. Förändring tycks vara den enda konstanten i grekisk politik.

Den här färska opinionsundersökningen (som mäter slutet av december, det vill säga perioden i samband med att beskedet om nyval lämnades) kan användas som en utgångspunkt:

SYRIZA 30,4%
ND 27,3 %
KKE 4,8%
Potami 4,7 %
Gyllene gryning 3,8%
PASOK 3,5 %
Självständiga greker 2,5%

(Källa: Rasmussen)

- SYRIZA var innan valet 2012 ett parti som befann sig långt ute i vänstermarginalen. Idag samlar det mest röster i opinionen och utmanar på allvar om makten.

- Över 40% av väljarna röstade på PASOK i valet 2009. Efter valet om ett par veckor kan partiet mycket väl ha hamnat utanför parlamentet. Det vore ett anmärkningsvärt utfall för ett parti som, parallellt med Ny Demokrati, dominerat det politiska livet i Grekland allt sedan diktaturens fall.

Detta är en fingervisning om den dynamik som finns i grekisk politik. Det stannar dock inte där:

- Ovannämnda källa, Rasmussen, rapporterar att 6,1% av väljarna kan tänka sig lägga sin röst på Georgios Papandreous parti; med andra ord, drygt var tjugonde väljare kan tänka sig rösta på ett parti som för en vecka sedan inte ens existerade.

- Ibland är uttrycket "upp som en sol och ned som en pannkaka" särskilt träffande: Självständiga greker bröt sig ur Ny Demokrati i februari 2012 efter det att Panos Kammenos röstade emot sitt eget parti i en förtroendeomröstning, blev utesluten och startade eget (tillsammans med ett par andra ledamöter från Ny Demokrati som anslöt). I valet några månader senare röstades partiet in i parlamentet. Nu är Självständiga greker på väg ut ur samma parlament.

- Samma uttryck kan även användas om Demokratisk vänster (DIMAR). Partiet knoppades av från SYRIZA, anlade en pragmatisk mittenväg i debatten för eller emot memorandumet och hamnade i regeringsställning efter valet 2012. För ett och halvt år sedan hoppade partiet av koalitionsregeringen och påbörjade en färd nedåt i opinionen som inte tycks ha ett slut. Idag syns partiet inte ens i mätningarna.

- Partier kan även bildas av vanliga icke-politiskt aktiva medborgare och snabbt få en skjuts uppåt: To Potami, som bildades i början av förra året som ett slags protestreaktion mot det rådande tillståndet i den grekiska politiken, är på väg att bli en nyckelspelare som har ett avgörande inflytande över vem som får styra efter valet. (Dock är det en öppen fråga om partiet kan överleva långsiktigt).

Allt detta är en indikation på den dynamik som finns i grekisk politik. En dynamik som gör den särskilt intressant att följa.

3 kommentarer:

  1. Jodå, det är intressant men inte så lätt att följa för den som inte pratar grekiska. Kan du tipsa om hemsida el likn som produceras i Grekland men skrivs på engelska? Vore roligt att kunna följa utvecklingen i första ledet, inte i utländska medier som tolkar händelserna.

    SvaraRadera
  2. Det finns ett par grekiska tidningar som har engelska versioner av det som publiceras.
    Jag brukar följa vad Kathimerini och To Vima skriver:

    http://ekathimerini.com/
    http://www.tovima.gr/en/

    Sedan finns det många duktiga journalister som kommenterar på engelska på twitter.

    SvaraRadera