fredag 9 januari 2015

Mandatkampen

För närvarande försöker alla partier stärka sin position inför valet. En konsolidering pågår. Det som driver på denna utveckling är den krassa realiteten att varje mandat kan vara avgörande.

Valrörelsen håller för närvarande på att utvecklas till ett race mellan två partierna Syriza och Ny Demokrati, enligt de senaste dagarnas opinionsmätningar. Det är en ovanlig situation. Allt sedan diktaturens fall på 1970-talet har det i valrörelserna stått mellan PASOK och Ny Demokrati. Så är inte läget nu. Den här färska mätningen från Palmos bekräftar den trend som andra mätningar har visat:

SYRIZA 28.1%
ND 22.6%
Gyllene gryning 6.7 %
Potami 5.5 %
KKE 4.3 %
Självständiga greker 2.3%
PASOK 2.1 %
Soc dem. rörelsen/Papandreou 1.5%

Ej bestämt sig: 14.8%

(källa: Palmos)

En sak är intressant med mätningen från Palmos: den redovisar även siffrorna i antal mandat. Om man bortser från Självständiga greker, som rimligtvis inte borde få några mandat om det befinner sig under treprocentsspärren, så ser läget ut på följande vis:

SYRIZA 146 mandat
ND 79
Potami 21
Gyllene gryning 21
KKE 15
PASOK 10
Självständiga greker 8 (?)

Med andra ord, vad mätningen visar är att inget parti kommer att få egen majoritet i parlamentet om de rådande opinionssiffrorna står sig. (För detta behövs 151 av de 300 mandat som finns i parlamentet).

Det är förmodligen denna realitet som kan förklara de senaste dagarnas ageranden från de olika partierna. Det pågår försök till- och överenskommelser sluts som syftar till att locka över mindre partier till de större. Logiken är att detta anses öka chanserna till att vinna valet samt, vilket är kanske ännu viktigare, att samla tillräckligt med mandat för att uppnå egen majoritet i parlamentet.

Det är så till exempel talet om ett samgående mellan Demokratisk vänster och Syriza ska ses (det finns ett antal fler exempel som inte tagits upp i denna blogg). Detta har att göra med den grundläggande insikten att varje röst räknas. Hur liten och obetydlig den än tycks vara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar