torsdag 8 januari 2015

Ett val med två poler?

Även om det ännu är ett par veckor kvar till valet så kan man redan nu skönja att valet kommer att stå mellan två partier.

De här två färska opinionsundersökningarna här nedan pekar på en trend som kan bli allt mer tydlig och markerad ju närmare valdagen vi närmar oss: valet kommer att stå mellan Syriza och Ny Demokrati. De två partierna kommer antagligen att utgöra varandras motpoler i väljarnas ögon. I synnerhet pekar mätningen från ALCO att de två partierna vinner röster på de övriga partiernas bekostnad. 

De övriga partierna som ställer upp i valet får förmodligen inrikta sig på att försöka bli tredje största parti. Som sådant kan det nämligen påverka vilket parti som bildar regering, om det uppstår ett läge där det största partiet inte har tillräckligt med mandat (de femtio bonusmandaten inräknade) för egen majoritet. Det är en inte en helt osannolik situation.

Notera även siffrorna för Papandreous nybildade parti. Knappt en vecka efter att det bildats börjar det närma sig treprocentsspärren. Det är inte orimligt att anta att det nya socialdemokratiska partiets vinst har varit det gamla socialdemokratiska PASOKs förlust. (PASOK är det parti som Papandreou lämnat för att bilda ett eget). Det återstår att se hur det kommer att gå. Det är en öppen fråga om båda partier återfinns i parlamentet, eller om den socialdemokratiska partisplittringen kommer att leda till att båda partier hamnar utanför. Väljarna tycks vara ombytliga.

Syriza 31.6% (+3.6)
ND 28.6% (+5.4)
Potami 4.2% (-0.1)
Gyllene Gryning 4.1% (-1.3)
KKE 3.8% (-0.5)
PASOK 3.6% (-1.1)
Papandreou 2.5%

(Källa: ALCO)

Syriza 28.5%
ND 25.3%
Potami 5.8%
KKE 5.7%
Gyllene Gryning  5.4%
Pasok 5%
Sjävlständiga greker  2.7%
Socialdemokratiska rörelsen (Papandreou) 2.6%

(Källa: GPO)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar