söndag 12 juli 2015

Val och kval

Efter pyrrhussegern i parlamentet kommer premiärminister Tsipras snart att ställas inför tre val: regeringsombildning, en ny koalition, nyval. Detta inlägg skissar kortfattat konsekvenserna av alternativen.

Inget avtal har i skrivande stund ingåtts mellan den grekiska regeringen och dess partners. Sent igår kväll har det cirkulerat uppgifter om att Finlands regering har synpunkter på den plan som ska ligga till grund för en uppgörelse, noterar bland annat Kathimerini. Situationen är problematisk. Men de utmaningar som premiärminister Tsipras ställs vid förhandlingsbordet i Bryssel kommer snart att övergå till problem på hemmaplan. Det gäller i synnerhet när denne ska försöka genomföra det eventuellt framförhandlade avtalet.

Tsipras saknar nämligen egen majoritet. Det var något som framkom med all tydlighet i den maratonlånga omröstningen i fredags om förslaget till ett avtal. Som det påpekades i det förra inlägget avstod energiministern och arbetsmarknadsministern från att rösta. Om Tsipras inte kan räkna med stöd framöver när innehållet i avtalet ska genomföras så kan en regeringsombildning vara nära förestående. Något som pekar i den riktningen framkom i går när ekonomiminister Stathakis uttalade sig i grekiska Mega TV. Hur pass mycket vikt man ska fästa vid uttalandet får sägas vara osäkert. I vilket fall som helst framstår en regeringsombildning där ministrar byts ut vara ett alternativ som premiärminister Tsipras rimligen överväger.

En ny koalition eller samlingsregering kan vara ett annat val som premiärministern överväger. I den ovannämnda omröstningen gav oppositionspartierna PASOK, Ny Demokrati och Floden sitt stöd till premiärministerns avtalsförslag. En ny regeringskoalition där något eller några av de ovannämnda partierna ingår kan vara en lösning för Tsipras. Det skulle även vara en grund för att mildra konsekvenserna av de politiska beslut som kommer att behöva fattas. Men samtidigt är det inte givet att det blir så: det råder en spänd stämning i parlamentet, inte minst mot bakgrund av att SYRIZA i opposition kritiserade den politik som den dåvarande PASOK-Ny Demokratiregeringen genomförde. Någon form av försoning är en förutsättning för att en koalitions/samlingsregering ska kunna komma på plats.

Nyval är förmodligen ett tredje val som Tsipras snart överväger. Partiet leder för närvarande mätningarna med stor marginal. Oppositionen är dessutom splittrad. Det skulle kunna vara en kalkyl som går att räkna hem. Men även detta alternativ är problematiskt. Många greker är förvirrade om hur ett nej vid folkröstningen förra söndagen en vecka senare blev till ett ja (till i stort sett samma avtal som väljarna avvisade). Med andra ord, förtroendet för Tsipras har fått sig en allvarlig törn. Det kan få konsekvenser framöver när denne överväger sina tre val.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar