onsdag 8 juli 2015

Ett dilemma i väntan på ett svar

Följande dilemma kan vara bra att komma ihåg när förhandlingarna och relationen mellan Grekland och EU ser ut att närma sig ett viktigt skede: 

"I kväll tvingas jag säga det högt och ljudligt – den sista deadlinen löper ut denna vecka". Orden från EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker  från igår kväll sammanfattar hur situationen mellan Grekland och EU kommit att utvecklas till. Ett beslut måste till senast söndag, annars infrias ett av följande scenarion enligt kommissionsordföranden: "Vi har förberett ett grexit-scenario i detalj, ett humanitärt scenario och ett scenario där Grekland är kvar i eurozonen".

Den deadline som nu satts upp sätter det dilemma som premiärminister Tsipras sedan en tid tillbaka befinner sig i på sin spets: antingen kommer premiärminister Tsipras att gå i konflikt med den egna partigruppen om han går med på EU:s med fleras krav på att reformera och sanera den grekiska ekonomin och -statsapparaten; eller kommer premiärministern inte lyckas träffa ett avtal med EU om denne försöker hålla ihop sin partigrupp och regeringskoalition. 

Om Tsipras väljer att gå med på det förstnämnda ökar han chanserna att Grekland stannar kvar i eurozonen. Då riskerar Tsipras dock att SYRIZA spricker och regeringen tappar makten. Om Tsipras väljer det sistnämnda ökar han chansen att partiet förblir enat och regeringskoalitionen intakt. Risken för en grexit ökar istället betydligt och då har han även brutit med vallöftet om att Grekland ska stanna kvar i eurozonen. Med andra ord, kan man till på söndag vänta sig ett svar och ett val till det uppsatta dilemmat? 

2 kommentarer:

  1. Merkel står ju under liknande press. Vid Grexit är hon slut som kansler och vid eftergifter gentemot Grekland får hon problem med hemmaopinionen, så det är många intressen som skall samsas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant observation! Det ska bli spännande att se hur man ska lösa den här situationen.

      Radera