tisdag 21 juli 2015

En ny prövning

Förra veckans viktiga omröstning blev något av en vattendelare för premiärminister Tsipras: en majoritet på 162 mandat blev till en minoritet sedan 39 ledamöter inte röstat med sin egen regering. Imorgon väntar en ny prövning för premiärministern.

Omröstningen i onsdags reducerade regeringskoalitionen till 123 ledamöter. Det är oklart hur många som kommer att kvarstå efter den omröstning som väntar imorgon. Då ska 934 sidor av åtgärder och lagändringar klubbas igenom. Omröstningen imorgon omfattar det andra av två beslutspaket som den grekiska regeringen kom överens om i Bryssel i  förra veckan med sina förhandlingsparter. Detta var ett villkor för att den grekiska staten ska kunna ta emot nödlån och stävja en hotande statsbankrutt. Men omröstningen ställer till med bekymmer.

Två åtgärder har dock lyfts bort från morgondagens omröstning; det handlar om skatter för jordbrukare och utfasningen av förtida pension, rapporterar Kathimerini. Beslutet om dessa områden ska enligt uppgift fattas senare. Denna manöver kan vara ett sätt för premiärminister Tsipras att köpa sig tid och att undvika ytterligare avhopp från de egna leden. Faller stödet till under 120 mandat talas det om, som till exempel Reuters noterar, att att premiärministern kan tvingas utlysa en förtroendeomröstning i parlamentet och/eller avgå. Ett nyval lär i så fall bli följden.

Det finns dock en risk med att lyfta bort två områden från omröstningen i morgon. Det kan uppröra EU med flera, vars fortsatta stöd den grekiska regeringen behöver. Det kan även riskera stödet från oppositionen. Sedan omröstningen i förra veckan behöver premiärminister Tsipras mandat från främst Ny Demokrati, PASOK och Floden för att kunna rösta igenom beslut.

Allt detta pekar på att premiärminister Tsipras har en svår balansgång framför sig. Den svåraste prövningen kanske rentav väntar imorgon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar