lördag 11 juli 2015

En pyrrhusseger?

Med 251 röster av totalt 300 röstades den lista som ska bilda en grund för ett avtal med EU, IMF och ECB igenom parlamentet med råge. Det hade behövts 151 röster för att listan skulle bifallas (32 röstade nej). Men granskar man röstutfallet närmare kan man fråga sig om det inte var en pyrrhusseger för den grekiska regeringen?


10 ledamöter från regeringssidan antingen avstod från att rösta eller röstade emot. Ytterligare 7 stycken var frånvarande när omröstningen hölls, enligt uppgifter från Reuters. I klartext kan det tolkas som ett problem för premiärminister Tsipras när totalt 17 stycken ledamöter inte ställer sig bakom regeringens förslag. Den grekiska regeringskoalitionen samlar för närvarande 162 mandat. Det innebär att regeringen ensam inte hade lyckats rösta igenom avtalsförslaget. Det kan vålla problem framöver.

För stunden är det kanske ett mindre problem: oppositionen gav sitt stöd och förslaget röstades igenom. Marginalen är tydlig. Det breda stödet skickar dessutom en klar signal till omvärlden att det grekiska parlamentet accepterar en kommande överenskommelse, vilket ökar utsikterna för att ett avtal kan träffas. På så vis är det en framgång för premiärminister Tsipras. Han uppger själv att han  nu "har ett starkt mandat att genomföra förhandlingar för att nå en ekonomiskt livskraftig och socialt rättvis överenskommelse”Men utfallet i de egna leden vållar bekymmer.

Kathimerini noterar att bland dem som i Tsipras egna led avstod från att rösta hör energiminister Panagiotis Lafazanis, biträdande arbetsmarknadsminister Dimitris Stratoulis och parlamentets talman Zoe Konstantopoulou. Koalitionspartnern Panos Kammenos, ordförande för Oberoende greker (Anel), röstade visserligen ja, men uppgav att det var ett dilemma mellan kapitulation eller inbördeskrig. Kammenos uppgav även att denne kommer att lämna regeringen om ett nytt memorandum (ungefär besparingsprogram) ingås mellan Grekland och EU. Här någonstans kan man ana att fröet har såtts till en blivande konflikt inom SYRIZA och en brytning mellan Tsipras och Kammenos.

Turerna kring den animerade och i många avseenden maratonlånga omröstningen är många, men kontentan är klar. Utfallet av omröstningen ställer frågan om det var en pyrrhusseger för premiärminister Tsipras: visserligen en seger, men kanske en allt för dyrköpt sådan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar