lördag 18 juli 2015

Regeringsombildning klar

Som väntat valde premiärminister Tsipras att ombilda sin regering. På kort sikt är ombildningen rationell. På längre sikt kommer den förmodligen att framstå som mindre rationell. Ombildningen skapar nämligen en instabil parlamentarisk situation som premiärministern förmodligen behöver lösa inom en snar framtid.

(Bilden ovan har hämtats från Kathimerini)

Beskedet kom till sist. Sent på fredagskvällen meddelades regeringsombildningen, en dag senare än förmodat. Totalt sker tio stycken förändringar. Sex personer får lämna. Åtta nya namn kommer in. Två statsråd byter portfölj. Regeringen har nu fått en ny sammansättning, sex månader efter valet.

Ommöbleringen av regeringens sammansättning var väntad. Fem statsråd röstade emot eller avstod från att ge sitt stöd till den Brysselöverenskommelse som regeringen lade fram till parlamentet för omröstning i onsdags. En spricka uppstod på så vis inom regeringen. Situationen var därmed ohållbar ur ett politiskt perspektiv. Det finns därför en rationalitet i att premiärminister Tsipras byter ut kritiska statstråd mot statstråd som ger sitt stöd till regeringens fortsatta arbete. Det bidrar till att skapa en mer stabil situation i regeringen när beslut ska beredas och genomföras.

På sikt skapar regeringsombildningen nya utmaningar för premiärminister Tsipras. Ombildningen innebär att partigrenen Vänstra Plattformen saknar representation i regeringen. Genom att bland annat energiminister Lafazanis (som hör till Vänstra Plattformen) fick lämna regeringen skapas i praktiken en opposition inom regeringssidan. Med tanke på att det var 39 stycken parlamentsledamöter (av 149 totalt) inom SYRIZA som inte gav sitt stöd till regeringen i den viktiga omröstningen i onsdags, kan denna interna opposition skapa politisk oreda för Tsipras. Utan dessa 39 namn saknar premiärministern majoritet i parlamentet. Om Lafazanis och Vänstra Plattformen vill, så kan de i teorin fälla regeringen. Denna teoretiska situation kan i sig skapa problem i praktiken för premiärministern.

Valet att ombilda regeringen på detta vis skapar ytterligare utmaningar för premiärministern. Det blev inte någon samlingsregering. Det blev inte någon ny koalition. Det blev inte heller några utnämningar som kan uppfattas som neutrala, eller som oppositionen kan ge sitt stöd till. I och med den uppkomna sprickan inom SYRIZA är premiärminister Tsipras numera sannolikt beroende av att oppositionspartierna Ny Demokrati, PASOK och Potami ger sitt stöd till stöd till regeringen i kommande omröstningar. Visserligen har de ovannämnda oppositionspartierna meddelat att de avstår från att ingå i en ny koalitions- eller samlingsregering (men kan tänka sig bistå regeringen), men valet att ombilda på detta vis skapar ytterligare utmaningar. Det skapar instabilitet när det inte går att förutse utfallet av omröstningar. Det är frågan om denna potentiellt volatila parlamentariska situation är hållbar på lite längre sikt.

I och med att regeringen har ombildats, så har premiärministern gjort ett av tre val. Det betyder dock att två till val kan bli aktuella: ett nyval kan bli följden om den ovannämnda instabila situationen i parlamentet består. En samlingsregering kan vara ett alternativ för att motverka instabiliteten i parlamentet och säkra en majoritet i kommande omröstningar. Därmed kan ett fundament för ökad stabilitet läggas. Men detta kommer innebära att premiärministern kan behöva kompromissa och ge oppositionspartierna ett avgörande inflytande i den förda politiken. Premiärminister Tsipras står med andra ord inför nya val, kval och utmaningar. 

4 kommentarer:

 1. http://www.di.se/artiklar/2015/7/18/tsipras-mamma-tar-bladet-fran-munnen/
  Jag läste idag att Alexis verkar inte må riktigt hundra enligt hans mamma
  vet du något mera om det alltså om det är på vägen att bli sjukskrivning för hans del

  Mvh diana

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Diana!

   Det har varit långa och sega förhandlingar de senaste vecorna - och det är många som noterat det du tar upp. Vi får se hur det går.

   Radera
 2. Jag hoppas på det bäst för Alexis och Grekland så det slipper få sjuk ledare

  önskar dig en godnatt

  mvh diana

  SvaraRadera