torsdag 23 juli 2015

Om förutsättningarna för premiärminister Tsipras

En viktig prövning klarade premiärminister Tsipras av igår genom att han lyckades lotsa ett viktigt beslutspaket genom det grekiska parlamentet. Fler prövningar väntar, framför allt inom hans eget parti. Nyval hägrar i horisonten om den nuvarande splittringen inom regeringspartiet består.

Efter en maratonlång debatt som avslutades först på småtimmarna inatt röstade till slut 230 parlamentsledamöter med premiärminister Tsipras. De gav sitt stöd till det paket av reformer och åtgärder som ska genomföras för att Grekland ska kunna få fortsatt stöd och för att förhandlingarna om en tredje bailout ska kunna påbörjas. 63 ledamöter valde att rösta emot. 7 personer avstod eller närvarade ej i omröstningen. Därmed lyckades premiärminister Tsipras även denna gång bestå en viktig prövning, mycket på grund av att de tre oppositionspartierna Ny Demokrati, PASOK och Floden (Potami) återigen gav sitt stöd till regeringen. Resultatet var viktigt men väntat.

Mest intressant med omröstningen var inte själva resultatet utan hur ledamöterna i Tsipras parti skulle rösta. I den föregående omröstningen i förra veckan röstade 39 ledamöter i SYRIZA inte med sitt eget parti. Denna gång sjönk siffran till 36. Detta har tolkats som en liten men viktig seger för premiärministern. Väl värt att notera var att den förre finansministern, Yannis Varoufakis, denna gång valde att byta sitt nej mot ett ja. Men resultatet kan även tolkas som att sprickan inom SYRIZA består. Därför kan detta resultat skapa nya prövningar för premiärministern.

Om den rådande splittringen består, så är det mycket som för närvarande talar för att ett nyval kan utlysas inom en snar framtid. Det håller inte i längden att ett kluvet regeringsparti behöver förlita sig på att oppositionen ger sitt stöd, utan att oppositionen i gengäld får ett inflytande över den politik som förs. I praktiken styr premiärministern numera över en regering i minoritet. Regeringen har därför givit indikationer på att ett nyval övervägs: "We might go to elections, when this is needed,” det är en kommentar som regeringens talesperson Olga Gerovasili har lämnat till Kathimerini om den rådande situationen.

Om ett nyval utlyses, så skulle i så fall kunna hållas så tidigt som september eller oktober, det vill säga en månad efter det att förhandlingarna om det tredje stödpaketet beräknas ha avslutats under augusti månad. Men innan dess kan premiärministern själv ha flera akuta prövningar att klara: en sådan är att hålla ihop sitt parti. Avhopp, utbrytningar och nybildningar är något som förekommer relativt ofta i grekisk politik. Det gäller även SYRIZA. 2010 lämnade ett antal medlemmar från en falang inom SYRIZA partiet och bildade Demokratisk vänster (DIMAR). Det återstår att se om en ny utbrytning kommer att ske eller om premiärminister Tsipras kan försonas med sina interna kritiker (som främst återfinns i falangen Vänstra plattformen). Prövningarna för premiärministern är långt ifrån över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar