fredag 5 juni 2015

Ödeskongress för PASOK

Av det tidigare regeringspartiet PASOK återstår idag en spillra. En kongress inleds idag där det socialdemokratiska partiet ska välja en ny partiledare och söka staka ut en ny väg.

För att inse vidden av PASOKs situation kan en jämförelse med Sverige vara på sin plats. I Sverige noterar det socialdemokratiska partiet historiskt låga opinionssiffror: ungefär var fjärde väljare stödjer partiet idag. Det är siffror som förmodligen får partiets strateger att höja ögonbrynen och vecka pannorna. I den kongress som hölls i förra helgen i Västerås satte denna situation sin prägel på rapporteringen: siffrorna gick på tvären med partiets självbild. Att partiet åter befinner sig i regeringsställning betyder i detta sammanhang föga.

Hade (s) i Sverige resonerat annorlunda om man hade jämfört med situationen för (s) i Grekland idag? Idag inleder nämligen PASOK, socialdemokraternas systerparti i Grekland, sin kongress. En ny partiordförande ska väljas för att ersätta den avgående.

Det är ett stukat och sargat parti som samlas: För sex år sedan samlade partiet 44% av rösterna i valet, kvitterade genom valsystemets upplägg 160 av 300 mandat i parlamentet, efter att man kunnat konstatera att man fått de grekiska väljarnas förtroende att åter igen styra landet.

Mycket har hänt sedan dess. I valet i januari 2015 lyckades PASOK med nöd och näppe undvika att partiet hamnade utanför parlamentet. Ett par veckor innan valet hade partiet dessutom splittrats: den förre partiordföranden konkurrerade med den nuvarande om väljarnas sympatier. Det krävdes en mobilisering för att ta sig över treprocentsspärren. Idag samlar partiet 16 mandat och befinner sig i opposition. Partiordförande Venizelos ratas av väljarna. Partiet som en gång i tiden turades om med Ny Demokrati att styra Grekland befinner sig numera i en ökenvandring. Frågan är om partiet har en framtid över huvud taget.


(Ovan: PASOKs parlamentariska grupp)

Det är i praktiken en avgörande kongress som väntar: att överge sitt namn och sin partilogotyp är ett av de scenarion som partiet har att ta ställning till, enligt uppgifter från Proto Thema. Andra scenarion som kommer att dominera kongressen är hur partiet ska återfå de gamla väljarnas förtroende och om partiet ska samarbeta med andra partier. Dessutom ska partiet välja en ny ordförande som är villig och kapabel att leda partiet ut ur dess nuvarande belägenhet. Det sistnämnda lär överskugga allt annat.

För närvarande framstår Andreas Loverdos, Odysseas Konstantinopoulos och Fofi Gennimata som de troligaste kandidaterna att ta över efter den avgående Evangelos Venizelos. Det är oklart vem som kommer att vinna. Omröstningen ska hållas på söndag. Skulle det bli Gennimata som får partiombudens förtroende, så skulle hon i så fall vara den enda kvinnliga ordföranden för ett parti som för närvarande representeras i det grekiska parlamentet. Vem det än är som väljs, så är det en sak som i princip är hugget i sten: den som tar över ordförandeposten har närmast ett sisyfosarbete framför sig. Om detta vittnar inte minst dagens opinionssiffror om.

SYRIZA 31,3%
Ny Demokrati 20,4% 
Potami (Floden) 5,2% 
Gyllene gryning 4,8% 
KKE 4,5% 
PASOK 3,5% 
Oberoende greker 3,2% 
Har ej bestämt sig 13,4%

Källa: Alco

6 kommentarer:

  1. Potami ska delvis ha en social demokratisk inriktning och Giorgos Papandreou har bildat ett nytt parti: dessa dugliga politiker omgrupperar sig nu snabbt under krisen för det ska finnas vettiga alternativ och står i beredskap att hjälpa till och ev samregera , allt eftersom läget ser ut tills det blir stabilt igen och ideologierna kan blomstra på nytt.

    SvaraRadera
  2. Potami är ett lite svårgreppat parti - det har både liberala och s.k. progressiva drag. Det har dock bara funnits i drygt ett år. Intresse finns för partiet om man ser till opinionssiffrorna och kan komma att spela en större roll framöver.

    Papandreou delar dock opinionen. Hans nya parti lyckades inte ta sig över spärren i valet i januari.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Potami är onekligen intressant. Förhoppningen är väl att det skall kunna bli just en liberal kraft, som ju Grekland i stort sett har saknat. De verkar även vara intresserade av verkliga reformer, dvs inte nedskärningar och skattehöjningar, utan strukturella reformer för att få igång den ekonomiska utvecklingen. Syriza och AN.EL har ju inget att komma med på det området.

      Radera
  3. Ja, Potami är ett intressant parti. Trots att de bildades för snart 1½ år sedan, så samlar det 5,2% i en mätning som publicerades förra veckan, vilket innebär att det är det tredje största partiet för närvarande. Partiet har gjort en spännande resa på kort tid och kan komma att spela en större roll framöver, särskilt om det blir nyval igen, vilket inte kan uteslutas.

    Partiet har tydliga liberala stråk och för en EU-vänlig och utvecklingsvänlig linje. Men det låter sig inte enkelt klassificeras. Jag har tidigare skrivit ett inlägg om partiet som du gärna får läsa om du vill veta lite mer om partiet:

    http://politikigrekland.blogspot.se/2015/01/liberalism-i-grekland.html

    SvaraRadera
  4. Tack Haralampos, ja, jag har läst den och har funderat en del på liberalismens öde i Grekland. När krisen var ett faktum i 2010 hoppades jag att medelklassen i landet skulle ta initiativ till en liberal centrum rörelse. Sedan fick jag dock intrycket att grekerna ofta sätter likhetstecken mellan liberalism och radikal neo-liberalism, och avvisar den av den anledningen. På något sätt har socialismen ett allt för starkt grepp om grekernas hjärtan verkar det som.

    SvaraRadera
  5. Hej!

    Det är mycket riktigt att man i Grekland ofta sätter likhetstecken mellan liberalism och nyliberalism, vilket är missvisande.Men saker och ting har dock ändrats påtagligt i samband med krisen tog fart 2009. Som inlägget påpekade finns det idag potential för liberala idéer och tankar.

    SvaraRadera