torsdag 25 juni 2015

Insatserna har höjts

Det blev inget avtal framförhandlat igår kväll, trots att det sett lovande ut tidigare i veckan. Parterna står fortfarande en bit från varandra: det saknas samsyn om vilka åtgärder som ska prioriteras. Samtidigt närmar sig deadline för den grekiska staten. Detta bidrar till att öka oron. 

Nu riktas uppmärksamheten mot det EU-toppmöte som äger rum idag och imorgon. Förhoppningen är att de tvistefrågor som kvarstår ska rätas ut då. Det är dock inte säkert att så sker. Blockeringarna i områden som pensioner, moms, skatter och reformer kvarstår (även om man nu har börjat förhandlat om dessa områden, till skillnad mot hur det har sett ut tidigare). Insatserna har med andra ord höjts.

Om detta och annat som rör de segdragna förhandlingarna kan man ta del av när jag och Annika Alexius, professor i nationalekonomi, kommenterade i Gomorron Sverige tidigare idag:

2 kommentarer:

 1. Hej , är det inte anmärkningsvärt att en talesman för IMF idag går ut och dementerar "ultimatumet" att Grekland är i konkurs om inte inbetalning sker i sista stund på tisdag, och att IMF förväntar sig att betalningen ska ske som avtalat.
  Kanske det inte betyder att man vet att Grekland kan betala men det betyder en nyansering av förhållningssätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en intressant observation, men om jag får tolka uttalandet, så är det för att undvika att öka oro och osäkerhet. Läget just nu är kritiskt. Saker och ting kan därför lätt spåra ur om man inte är försiktig.

   Radera