måndag 15 juni 2015

Gennimata ny ordförande för det socialdemokratiska partiet

Med Fofi Gennimata som ordförande för PASOK återfinns en kvinna återigen som ledare för ett parlamentariskt parti i Grekland. Ett sisysfosarbete väntar dock den nye partiordföranden.


Med mer än 50% rösterna lyckades Fofi Gennimata sent på söndagskvällen slå ut konkurrenterna Loverdos och Konstantopoulos i kampen om ordförandeposten. Hon gjorde det redan i den första omgången, vilket i sig kan ses som en markering. Den tidigare ministern får nu uppdraget att vända trenden för ett parti på nedgång. Av det tidigare maktpartiet PASOK återstår nämligen idag en spillra blott.

Nedgången för partiet kan illustreras på olika vis. Det kan visas i antalet väljare (nio av tio väljare har lämnat partiet på sex år). Det kan visas i antalet mandat (2009 hade partiet 160 av 300 mandat i parlamentet; 2015 16 stycken). Det kan även visas i antalet som i går röstade i valet till ny ordförande: 

2004: 1 020 145 röster (1 kandidat)
2007: 769 156 (3 kandidater) 
2012: 230 000 (1 kandidat) 
2015: 53 000 (3 kandidater)

Gennimata har närmast ett sisyfosarbete framför sig. Så krasst och koncist ser förutsättningarna för hennes uppdrag ut: Väljarantalet minskar. Missnöjet med partiet växer. Kampen med SYRIZA om positionen som den dominerande vänsterkraften i grekisk politik har i princip förlorats. Dessutom föredrar nästan sju av tio väljare att partierna inom center-vänsterspektrat i grekisk politik (det område som PASOK befinner sig i) antingen samlas kring ett nytt parti eller går samman med SYRIZA/Ny Demokrati, enligt en undersökning som Makedoniens universitet publicerat nyligen. Det är nästan en evigt stigande uppförsbacke som Gennimata har framför sig. Uppför denna brant ska hon nu försöka baxa sitt parti.

Gennimatas svar till denna förutsättning är att söka knyta an till partiets gräsrötter. Det kan vara en förnuftig strategi, givet vissa förutsättningar. Frågan är dock om det räcker till, när antalet gräsrötter ständigt krymper. 

På ett sätt är dock valet av Gennimata värt att uppmärksamma. Med tanke på att det finns ett tomrum av kvinnliga politiker är det en viktig signal att det finns plats för fler röster inom grekisk politik. 

2 kommentarer:

 1. Vilken frisk fläkt inom grekisk politik !
  Hoppas att hon nu lyckas att snabbt påverka läget inom parlamentet till en lyckligare utgång för Grekland , än vad vi har vant oss vid det senaste halvåret !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon har en tydlig uppförsbacke framför sig. Men mycket kan hända inom den närmaste tiden och kommande året.

   Radera