onsdag 17 juni 2015

Ett diagram över förhandlingarna

Förhandlingarna mellan Grekland å ena sidan och de så kallade institutionerna å den andra är mer komplicerade än vad man tycks tro. Det finns olika ambitioner och målsättningar för de olika parterna. Alla drar inte åt samma håll.


Ovanstående Venndiagram som ekonomen Megan Greene dragit sammanfattar de olika konfliktlinjerna mellan de olika aktörerna på ett enkelt och elegant sätt. Den ger också en indikation på varför förhandlingarna drar ut på tiden: den grekiska regeringen, IMF, ECB ställer sig positiva till skuldlättnader medan den europeiska kommissionen håller emot. Kommissionen, IMF och ECB betonar reformer (för närvarande pensioner, moms- och skatter, och arbetsmarknad) mer, vilket den grekiska regeringen betraktar som röda linjer vilka inte får överskridas.

Än så länge befinner sig parterna långt ifrån varandra. När alla fyra cirklar sammanstrålar, så kommer förmodligen en lösning att nås. I dagsläget är det dock svårt att se hur detta ska ske. Men med tanke på att tiden är på väg att rinna ut, så kanske cirklarna rubbas.

4 kommentarer:

  1. Hej , jag lever som förtidspensionär på Kreta och hoppas att det finns pengar kvar i banken imorgon . Då ska jag gå och ta ut förskott så jag har kontanter i två månader om något skulle inträffa.
    Allt det som skrivs i media varje dag oroar verkligen . Jag försöker ha en synpunkt på vad Tsipras har för baktanke med sitt spel om han verkligen tänker på det allra bästa för Grekland.
    Det sägs att ingen vet hur mycket pengar som finns kvar i statskassan. Kan det vara så att Tsipras egentligen vet, men säger inget för att få så mycket övertag som möjligt, att man kommer att kunna betala IMF , löner och pensioner mot slutet av månaden , för att kunna börja förhandla om ett nytt räddningspaket i nästa månad , då man får mycket bättre utgångspunkt i förhandlingarna ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Det är många som är oroliga, har jag förstått. Det som det talas om just nu är att om förhandlingarna fortsätter att vara låsta och ingen lösning nås, så kan det eventuellt bli en följd att begränsningar införs för hur mycket pengar man får ta ut. Det är nog fler som resonerar som du. Var och en avgör givetvis själv hur man väljer att agera.

      Jag kan inte uttala mig om premiärministerns förhandlingstaktik, men ett tydligt tecken är att det skapar oro. Det kan man se i olika opinionsmätningar.

      Om jag får tippa, så är det sannolikt att båda sidor når fram till en provisorisk lösning för att undvika att saker och ting spårar ur, men att man flyttar fram mer svårlösta tvistefrågor till senare. Osvuret är dock bäst.

      Radera
  2. Tack för din blogg om Grekland

    Tror du att det blir konkurs ?

    Mvh Diana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Diana!

      Tack för att du läser bloggen.

      Jag hoppas och tror att båda sidor tar sitt ansvar för att lösa situationen så att en statsbankrutt undviks. Det är dock svårt att säga med säkerhet hur det kommer att sluta.

      Mvh,
      Haralampos

      Radera