måndag 8 juni 2015

En ögonblicksbild över förhandlingsläget

Ibland kan det vara bättre att låta en bild tala:


10 kommentarer:

 1. B Obama använder ordet "reform" . Det har ursprungligen en mycket positiv klang om att något ska bli bättre: jag tillåter mig att citera Wikipedia : " the improvement or amendment of what is wrong, corrupt, unsatisfactory, etc "
  Så långt är väl allt väl om det verkligen är det man tänker genomföra. Men i Sverige har jag lärt mig att reformer kan betyda nedskärningar i den offentliga sektorn när det går dåligt för staten - alltså i princip uppsägningar och indragning på välfärden - det som nu påtvingats Grekland.
  Tanken bakom detta är att ge större utrymme för den privata sektorn som kanske lyckas bättre. Om dom då betalar skatt blir effekten att statens finanser återigen går bättre. Det låter kanske nästan romantisk jämfört med situationen i Grekland - där fungerar det inte efter den nationalekonomiska modellen :-)

  SvaraRadera
 2. Onekligen finns det olika värderingar kring ordet reform, som du mycket riktigt påpekar. Reformer kan även ske av det sätt som staten och det offentliga fungerar: just nu koncentreras en viktig del av förhandlingarna kring områden som hur skatte- och rättssystemet fungerar, att komma åt korruption och klientelism, skapa mer transparens osv. Men i grund och botten har ordet en positiv innebörd.

  SvaraRadera
 3. Hej Haralambos, Du har ju följt hela den här långa förhandlingen med ibland nästa absurda inslag. Vad är Din känsla vad gäller utgången? De finns de som säger att det bara kommer att fortsätta med förhandlingar under hela året, men frågan är då var pengarna skall komma ifrån. Vad tror Du? Skulle Du turista i landet i sommar?

  SvaraRadera
 4. Hej!

  Det är en bra fråga. Jag resonerar att båda sidor har mycket att förlora om inte en lösning förhandlas fram inom kort. Premiärminister Tsipras befinner sig under ett stort tryck, och hans politiska framtid kan avgöras beroende på hur det går i förhandlingarna. Dock är det mycket prestige som är inblandat just nu, och tyvärr allt för lite förtroende mellan parterna, vilket gör det svårare och långsammare att nå fram till en kompromiss som båda sidor kan leva med. Förhoppningsvis kommer fram till ett avtal helst innan slutet av juni månad.

  Ja, jag skulle turista i Grekland. För egen del lockar det med en resa i augusti, när förhoppningsvis den värsta julihettan lagt sig och det är varmt i vattnet. Beslutet att resa är givetvis upp till var och en fatta.

  SvaraRadera
 5. Och varför skulle man inte resa till Grekland? Här märker man inte mycket av krisen, det mesta rullar på som vanligt......och det finns pengar i automaterna och det går att betala med kreditkort.......och det är lika vackert och härligt som vanligt att vara i Grekland

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte nu förstås, men senare i juli, om Grekland inte betalar till IMF i juni. Då kan det väl bli en annan femma, eller?

   Radera
  2. Det finns skäl som talar för att en förhandlingslösning nås innan deadline för IMF-betalningen infaller, men givetvis är det först i efterhand vi vet vad utfallet blev.

   Radera
 6. Om man ska resa som turist i Grekland nu tror jag det är bäst att hålla sig frisk med tanke på hur urholkad sjukvården verkar vara. Det är väl där man har plockat ut pengarna. Jag tycker inte det verkar säkert längre. Kerstin

  SvaraRadera
 7. Hej Kerstin!

  Jag vet inte exakt hur ansträngd situationen för sjukvården är, och det kan vara en god ide att läsa in sig. Jag har mig för mig att man på forum som Kalimera att man kan få tips. För egen del oroar jag mig inte överdrivet mycket ifall jag skulle bli sjuk där.

  SvaraRadera