tisdag 30 juni 2015

Ett samtal i P1 Morgon

I morse i P1 Morgon fick jag möjlighet att delta i ett samtal om den fortsatta ekonomiska och politiska turbulensen. Vi tog bland annat upp förutsättningarna inför- och konsekvenserna av den utlysta folkomröstningen som ska hållas kommande söndag. Hoppas det väckte några tankar!

(Cirka fyra minuter in i inslaget kan du ta del av samtalet. Fler tankar om folkomröstningen hittas i detta inlägg.)

6 kommentarer:

  1. Finns något juridiskt regelverk för en stat att falla tillbaka på? När det gäller bankrutt? Vad som drabbar en privatperson vet vi och ett företag går i konkurs. Men en stat??? Känner du till någon som tagit upp juridiken?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad som händer när en stat ställer in betalningarna (s.k. "sovereign default") kan man läsa mer om här: https://en.wikipedia.org/wiki/Sovereign_default

      Hoppas det kan hjälpa!

      Radera
    2. Tack, men tyvärr inte. En annan fråga. Var kan jag hitta delförklaringar till att Grekland misslyckas där Portugal, Spanien, Italien och Irland lyckas? Dvs att i dessa länder verkade medicinen. I Grekland inte?

      Radera
    3. Det är en bra fråga du ställer - och jag vet inte om det går att sammanfatta det i ett kort svar. Personligen är jag mer inne på att bygga upp förtroende och få till en fungerande statsapparat och hållbara institutioner - (det finns även mycket att hämta från OECDs rapporter). Ett tips om du vill läsa in dig mer är att kolla in den här boken (som dock har ett par år på nacken):

      http://www.amazon.com/Beyond-Debt-Greek-Crisis-Context/dp/1479140767

      Radera
  2. "Jag hoppas, men jag kan inte rösta" -jag citerar vad du sade i slutet på P1 morgon.
    Det är som du också har anfört många betänkligheter med denna omröstning. Folk kan inte poströsta och har inte råd att åka dit där dom är registrerade, frågan är för komplicerad , det vore tex ok om man röstade om något enklare som medlemskap i EMU. Och det fruktansvärt pinsamma är det spektakel det har blivit av omröstningen, ett trick från en politiker som redan nu borde avgått. Folk har än en gång lurats att tro och hoppas på något när det handlar om att dra bort uppmärksamheten från att landet nu är i konkurs.
    Om högsta domstolens beslut idag att valet är lagligt kändes som en nagel i ögat, så kändes talmannens i parlamentets hårdnackade propaganda för det ena alternativet i valet som något tar och vrider om min arm så att den går av.
    Jag tror att jag tagit politiken i Grekland på senaste tiden på för stort allvar, bör använda en stor portion salt och tänka som förr "det där lite galna Grekland som vi tycker så mycket om" .

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter klokt. Jag hoppas att den splittrande och polariserande retoriken upphör och att man istället kan ägna sig åt något annat, mer konstruktivt. Det saknas inte saker att göra.

      Radera