söndag 14 juni 2015

Mot en kritisk vecka

Nobelpristagaren Christoforos Pissarides uppmaning har förmodligen fått en hel del ögonbryn att höjas.

Tillsammans med tolv namnkunniga ekonomer uppmanar Pissarides idag den grekiska regeringen att snarast komma överens om ett avtal för att undvika en konkurs:
"Εάν δεν γίνει άμεσα συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει μέσα στο ευρώ ή έξω από το ευρώ. Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν ολική καταστροφή"
"Om inget avtal sluts omedelbart med de europeiska partners, kommer Grekland att gå i konkurs inom euron eller utanför euron. Det grekiska utträdet ur euron skulle vara en total katastrof." (min översättning)
Att en ekonom som Pissarides finner sig manad att gå ut med en uppmaning kan ses som en indikator på allvaret i situationen: läget är, hur man än vrider och vänder på det, kritiskt. Uppmaningen från Pissarides sammanfaller förmodligen med vad som kan bli en avgörande vecka.

Nästa vecka kan vara ett av de sista tillfällena som ges för att undvika att saker och ting eskalerar bortom kontroll: den 18 juni möts den så kallade eurogruppen, i vilken den grekiska regeringen med dess företrädare kommer att möta sina europeiska motparter. Då behöver en lösning komma på plats, eller åtminstone vara på gång. Annars väntar en osäker tid inför den 30 juni, då en inbetalning på drygt 1,5 miljarder euro ska betalas in till IMF.

För närvarande är dock situationen allt annat än optimistisk. I veckan som gick lämnade IMF, en av de tre partners med vilken den grekiska regeringen samtalar med, förhandlingarna. IMF är en nyckelspelare. Utan IMF, inget avtal. IMF:s utträde är ett tecken på att de fortfarande finns vida skillnader mellan parterna. Samtidigt har den grekiske premiärministern Alexis Tsipras avfärdat motparternas bud. "Absurt", är det omdöme som givits.

Det är på sätt och vis ironiskt. Båda sidor har intresse av att nå en lösning. Därför är det anmärkningsvärt att inget avtal har slutits. Det är en mycket bekymmersam situation. Pissarides ord kan ses som en uppmaning att vidta handling medan möjligheterna fortfarande finns.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar