måndag 31 augusti 2015

Exit Konstantopoulou

Efter en tid av spekulationer meddelade idag Zoe Konstantopoulou att hon lämnar SYRIZA. Den tidigare ordföranden för det grekiska parlamentet kommer att delta i valet i september som oberoende kandidat och kommer att samarbeta med utbrytarpartiet Folklig enhet, rapporterar Kathimerini. Konstantopoulous besked är ett tecken på en växande kris inom SYRIZA och för Alexis Tsipras.



Konstantopolous besked innebär att 26 före detta parlamentsledamöter har lämnat SYRIZA. Konstantopolous avhopp kommer att uppmärksammas särskilt eftersom det innebär att ytterligare en tongivande person som hört till SYRIZAs inre krets distanserar sig från partiordförande Alexis Tsipras. Nu ansluter hon sig (men inte fullt ut) till Folklig enhet, det parti som den tidigare energiministern Panagiotis Lafazanis bildat tillsammans med andra utbrytare. Konstantopoulous besked var dock väntat. Sedan hon inte följt regeringens linje i tre viktiga omröstningar under juli och augusti var det förmodligen en tidsfråga innan hon skulle få gå.


Beskedet är dock ett tecken på en växande kris inom SYRIZA och särskilt för Alexis Tsipras. Sedan Tsipras meddelat sin avgång som premiärminister har en kedjereaktion satt igång. Först kom utbrytningen av Folklig enhet, sedan kom rapporter om inre konflikter inom SYRIZA och idag kom så Konstantopoulous besked. Mer bekymmersamt för Tsipras och för SYRIZA är att en rad opinionsundersökningar visar på att SYRIZA tappar allt mer i opinionen. Gapet mellan SYRIZA och Ny Demokrati är för närvarande nere på ett par procentenheter, enligt mätningen ovan som hämtats från MARC. Med tre veckor kvar till valet är det tydligt att Alexis Tsipras möter sin största kris hittills som partiledare. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar