söndag 23 augusti 2015

Splittring och enhet

Ett nytt parti har uppstått ur ett gammalt. Den 21 augusti såg Folklig enhet (Λαϊκή Ενότητα) dagens ljus genom att den tidigare energiministern Panagiotis Lafazanis och 24 ledamöter formellt lämnat SYRIZA och bildat ett eget parti. 

Splittringen är fullbordad. Lafazanis mfl i Vänstra plattformen bröt till slut upp. Egentligen har det varit en tidsfråga. I samband med regeringsombildningen i juli fick Lafazanis och ett antal statsråd lämna regeringen eftersom de inte följde SYRIZAs linje i parlamentet. Sedan dess har det i praktiken varit en fråga om när splittringen skulle ske. Katalysatorn till uppbrottet har förmodligen varit att premiärminister Tsipras meddelade sin avgång och att nyval därmed stundar.

Rent sakpolitiskt påminner Folklig enhet mycket om de politiska ställningstaganden som SYRIZA höll tidigare. Det vill säga, partiet är en motståndare mot memorandumen, besparings- och reformprogrammen. Folklig enhet är även öppet för en återgång till drachman. Partiet satsar mycket på att skapa en kontrast gentemot premiärminister Tsipras. Genom sin u-sväng alltsedan folkomröstningen och överenskommelsen i Bryssel har Tsipras distanserat sig från SYRIZAs grunder, menar Folklig enhet. Folklig enhet riktar förmodligen in sig på att fånga upp de väljare som är missnöjda med hur SYRIZA har utvecklats sedan dess.

Partiets utsikter i det stundande nyvalet är oklara. Med sina 25 ledamöter är Folklig enhet formellt det tredje största partiet i det grekiska parlamentet. Om antalet kommer att bli lika stort, eller om partiet ens kommer att återfinnas i parlamentet, beror i hög grad mycket på hur de grekiska väljarna kommer att reagera på premiärministern. Valet kan nämligen mycket väl utvecklas till att bli en omröstning om för eller mot Tsipras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar