söndag 8 mars 2015

Om ett tomrum som består

Ett litet steg framåt. Ett litet steg bakåt. Utsikterna har förändrats marginellt när det gäller kvinnors deltagande i grekisk politik.Valet för drygt en månad sedan var ett litet steg framåt. Andelen kvinnor i det grekiska parlamentet steg från 21% till 23%. Det betyder att 69 av totalt 300 parlamentsledamöter är kvinnor. Det betyder även att Grekland närmar sig snittet för EU som är på 27%. (Att snittet är lågt är annan fråga).

Ett annat steg framåt är att valet även förde med sig att det grekiska parlamentet numera har en kvinnlig talman - den andra i ordningen. Med 235 röster (av totalt 300) blev Zoe Konstantopoulou för övrigt den kandidat som har fått flest röster i valet till talman sedan 1974, det år då demokratin åter infördes i landet.

Valet var dock även ett litet steg bakåt. Bara 6 av 39 statsråd i den nya regeringen är kvinnor. Ingen av dessa är seniora ministrar. För SYRIZA, som haft som ett av sina vallöften att åtgärda jämställdhetsgapet, får det sägas vara det besvärande. Det har taggit udden av retoriken av partiet som förnyare av grekisk politik.

Valet visade även att det saknas kvinnor som ordförande för ett grekiskt parti. Aleka Papariga och Dora Bakoyanni är de två senaste kvinnorna som haft det högsta ansvaret för ett politiskt parti. Papariga har lämnat ordörandeposten för KKE och Bakogianni har återvänt till Ny Demokrati. 

Allt detta pekar på att det, återigen, fortfarande finns ett tomrum i grekisk politik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar