torsdag 5 mars 2015

Läget i landet

Regeringspartierna stiger. Oppositionspartierna sjunker. Så kan man sammanfatta väljarrörelserna en månad efter valet.


Hade valet hållits en månad senare, så hade SYRIZA sannolikt fått egen majoritet i det grekiska parlamentet. Det pekar de siffror som opinionsundersökningsbolaget MRB tagit fram och som presenterades i TV-kanalen Star för ett par dagar sedan. MRBs siffror pekar även på att Ny Demokrati tappar markant jämfört med valresultatet. Det kan tolkas som ett skifte i opinionen; ett förståeligt sådant, men kanske även ett som är tillfälligt.

Man kan se det som att SYRIZA åtnjuter en medgång direkt efter valet. Framgång sägs föda framgång. Man kan även se det som att oppositionen ännu inte har hunnit formera sig och hitta sin röst i sviterna efter valet: PASOK letar för närvarande efter en ny ordförande för att leda partiet framåt och bortom nuläget. Med dagens siffror skulle partiet hamna utanför parlamentet. Det är en dramatisk förändring för det parti  som turats om att styra Grekland.

Även Ny Demokrati har tappat. Partiordförande Antonis Samaras är för närvarande ifrågasatt. En ny ansats eftersöks internt i partiet. Det återstår att se om han får fortsatt förtroende att leda Ny Demokrati.

Intressant att notera är att Georgios Papandreous nystartade socialdemokratiska utbrytarparti försvunnit ur bilden samt att det högernationalistiska regeringspartiet Oberoende greker (ANEL) dyker upp igen, enligt MRBs undersökning. (ANEL låg under treprocentströskeln i många av de mätningar som gjordes innan valet).


Den undersökning som gjorts har även andra intressanta uppgifter som kan vara värda att lyfta fram: väljarna tycks återigen se osäkerhet framför sig. Enligt grafen här ovan verkar väljarna direkt efter valet blivit mer väsentligt mer positiva om läget i landet. Dock har de blivit mer osäkra igen. Detta beror förmodligen på utfallet av de förhandlingar som förts mellan den SYRIZA-ledda regeringens representanter och EU:s företrädare. Det har varit svårt att enas om att förlänga finansieringen till landet, så att Grekland undviker att hamna i en akut kris. Slutresultatet av förhandlingarna har av en kommentator beskrivits som "nytt omslag, men samma gamla vin". Det ligger nog mycket i den beskrivningen.

Förhandlingsresultatet kan dock få konsekvenser. Om väljarna tycker sig se att situationen förvärras, så kommer äver SYRIZAs siffror påverkas och börja falla. Gång på gång visar det sig att det nog bara finns en konstant när det gäller att beskriva grekisk politik; den är föränderlig.     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar