tisdag 24 mars 2015

Bortom Berlin

Mötet mellan förbundskansler Merkel och premiärkansler Tsipras i Berlin blev något av ett antiklimax: det blev en lågmäld tillställning där båda parter talade om vikten av samarbete. Kanske därför kan man skönja en väg ut ur den konfrontation och det uppskruvade tonläge som rådit den senaste tiden.

Att tonen har varit hård kan ingen ha undvikit att notera. Finansministrarna Schäubble och Varoufakis har mer eller mindre legat i ordkrig med varandra. Premiärminister Tsipras har själv bidragit till att skärpa tonläget med sitt tal om ockupationen av landet under andra världskriget. Förutsättningarna inför mötet i Berlin kunde ha varit bättre, särskilt mot bakgrund av att den grekiska staten befinner sig i ett pressat ekonomiskt läge.

Allt för stora växlar av mötet ska nog inte dras. I alla fall inte än: förbundskansler Merkel begär alltjämt att den grekiska regeringen lägger fram en (mer konkret och utförlig) lista på reformer som ska genomföras. Premiärminister Tsipras vidhåller fortfarande vid sitt tal om kompensation för händelserna under andra världskriget. Ändå finns det intressanta detaljer att lyfta fram.

Tsipras tar nämligen avstånd från karikatyrer och fördomar som riktats mot Tyskland. Merkel kvarstår vid sitt tal om stöd i utbyte mot reformer. Det kanske inte låter mycket, men det är ändå ett par myrsteg för att återställa ett förtroende, vilket behövs för att stävja en annalkande kris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar