fredag 3 april 2015

Seminarium: "Lämnar Grekland euron?"

Frågan om Grekland stannar kvar inom euron eller inte har åter aktualiserats. Tankesmedjan FORES höll i onsdags ett seminarium som sökte kasta ljus över frågan. En panel av nationalekonomer analyserade situationen. Jag var där.

"Mitt huvudscenario är att man hankar sig fram och ger och tar från båda sidor. För om Grekland lämnar euron blir det politiskt för kostsamt." Den analysen gjorde Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, som var inbjuden till seminariet för att tala om utsikterna för Grekland. De övriga paneldeltagarna Lars Calmfors, Andreas Hatzigeorgiou och Hans Tson Söderström drog mer eller mindre samma slutsats: Grekland kommer sannolikt att stanna kvar, men det finns inga garantier att det förblir så.


(Här ovan eller genom denna länk kan man ta del av inspelningen av FORES seminarium)

Mycket talar för att Grekland stannar kvar i euron (för en längre analys rekommenderas detta blogginlägg) inte bara på grund av ekonomiska skäl utan framför allt av politiska: det finns ett mycket starkt stöd i Grekland för att behålla euron (ett stöd som varit starkt under hela krisen). Det parti som utlöser en så kallad Grexit - ett utträde från euron - riskerar att gå emot folkopinionen. Den risken vill sannolikt den sittande regeringen inte ta. Ett av de viktigaste vallöften som premiärminister Tsipras lämnade (och som även gjorde SYRIZA till ett valbart alternativ för väljarna) var att Grekland skulle stannar kvar inom euron. SYRIZA skulle vid ett utträde i ett slag förlora den trovärdighet som partiet byggt upp. Det vore tveksamt om Tsipras kan sitta kvar om landet lämnar euron. Dessutom finns det geopolitiska faktorer som spelar in, vilket gör att EU:s medlemsländer har anledning till att förhindra att Grekland lämnar euron och närmar sig exempelvis Ryssland. 

Dock är situationen komplicerad. Det finns fraktioner inom SYRIZA som allt mer högljutt talar för ett utträde. Det finns ett förtroende hos allmänheten som tydligt sviktar (många har tagit ut sina pengar från banken eller flyttat dem utomlands). Det finns ett förhandlingsklimat mellan EU och den grekiska regeringsföreträdare som blir allt mer frostigt (vilket försvårar möjligheterna för den grekiska staten att få en utbetalning på drygt 7 miljarder euro som behövs för att avvärja en hotande likviditetskris). Det finns med andra ord många faktorer som var för sig och tillsammans med varandra kan sätta igång ett utträde även om det finns en vilja att stanna kvar. Risken för att så sker, att en så kallad Greccident inträffar, ska dock inte överskattas. Samtidigt ska dock inte risken för en Grexit inte heller överdrivas. Det återstår att se hur det hela slutar. 

Med detta sagt önskar jag alla läsare en glad påsk!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar