måndag 20 april 2015

Uppskjuten rättegång mot Gyllene Gryning

Innanför murarna i fängelset Korydallos skulle idag rättegången mot 69 medlemmar i Gyllene Gryning - däribland partiordföranden Nikos Michaloliakos - ha startat. Rättegången har dock skjutits upp till den 7e maj.

Hot mot vittnen och att en åtalad tilldelades en ny advokat bidrog till att rättegångsförhandlingarna har ajournerats till den 7e maj. Det var något av ett antiklimax. Rättegången är på förhand mycket uppmärksammad och omdebatterad: det är den mest omfattande rättegången på många år. Åtalspunkterna är många och inbegriper bland annat hot, våld och mord.

En särskilt uppmärksammad punkt är mordet på rapartisten Paulos Fyssas, där Gyllene Gryning är inblandat. Mordet på Fyssas i september 2013 skakade om Grekland och har påverkat synen på Gyllene Gryning. Anhängare till Gyllene Gryning häktades för dådet. Mordet på Fyssas och andra dåd som Gyllene Gryning kopplats till har rest frågan: ska Gyllene Gryning betraktas som ett politiskt parti eller ska det ses som en kriminell organisation?

Just detta är en av de frågor som rättegången kommer att pröva och som Gyllene Grynings partiordförande Nikos Michaloliakos och ett antal parlamentsledamöter som valdes in 2012 kommer att få svara på. Utfallet av rättegången kommer med tydlig sannolikhet påverka hur politiska organisationer som Gyllene Gryning ska betraktas och behandlas framöver. Den kommer med andra ord att bilda praxis.

Tips: I SVT:s "Fosterland" ges en sevärd inblick i bland annat Gyllene Gryning. Länken till serien på SVT Play hittas här.

2 kommentarer:

  1. En ajournerad rättegång, en lag som möjliggör frisläppande av den farligaste inre terroristen i Grekland pga "hälsoskäl" . Detta skämmer verkligen. Det blir svårt att tänka klart. Lugnet infinner sig att det finns en "alternativ civilminister" som är oberoende och talar som "kärringen mot strömmen" om vad regeringen håller på med - Panousis - som jag faktiskt trodde tillhörde skuggkabinettet, men han till hör regeringen (!).

    SvaraRadera
  2. Just denna lag har även väckt reaktioner i omvärlden, eftersom den innebär (som du uppmärksammar) att dömda personer som har genomfört terrordåd mot utländska mål släpps.

    SvaraRadera