måndag 13 april 2015

Tiden rinner iväg

I en lång rad av kritiska möten ser Eurogruppens möte den 24 april att bli särskilt viktigt att bevaka. Ett resultatlöst möte mellan den grekiska regeringens företrädare och EU:s ökar risken för en statsbankrutt för Grekland. Tiden och pengarna håller på att slut.

Genom att disponera om medel som tillhör staten lyckades den grekiska staten fullfölja den betalning på drygt 450 miljoner euro som förföll den 9 april. Därmed undveks en statsbankrutt. Det är dock oklart hur sådana åtgärder håller i längden. Det finns tydliga signaler om att pengarna är på väg att ta slut. I maj månad väntar en större betalning än den i april. Då kan, vilket visas av bilden här nedan, loppet vara över. Därför kan Eurogruppens möte den 24 april vara avgörande. 

l
Nyckeln för ett lyckat möte är att parterna kommer överens. Om Grekland presenterar en reformlista som godtas kan landet kvittera ut en stödlån på 7,2 miljarder euro, vilket löser de omedelbara likviditetsbehoven. Kruxet är dock att man än så länge är långt ifrån överens.

Reformlistan har nämligen förhandlats om ett antal gånger. Än så länge utan resultat. Till nyhetskanalen Bloomberg uppger Valdis Dombrovskis, vice ordförande vid europeiska kommissionen, att förhandlingarna är "väldigt komplicerade". Med tanke på de snäva tidsramarna är detta något som ökar den ekonomiska osäkerheten. Detta syns även i utflödet av pengar från de grekiska bankerna. Pengar flyttas ut. Depositionerna sjunker. Detta sätter ytterligare press på den grekiska regeringen.


Som ett resultat av den rådande oron och osäkerheten ökar även spekulationerna och skriverierna. Enligt den tyska tabloidtidningen Bild uppger en icke namngiven grekisk minister att regeringen kan tänka sig att  utlysa nyval. Ett nyval skulle ge regeringen ett starkare mandat i förhandlingarna mot Bryssel, enligt ministern. Trovärdigheten i uppgifterna kan ifrågasättas. Skulle de dock stämma är det ett tecken på att en politisk kris kan vara under uppsegling: att utlysa ett nyval så snart inpå det förra skulle tolkas som att regeringen inte är handlingskraftig. Det skulle i så fall underminera förhandlingarna med EU och sätta igång en våg av spekulationer. Nyvalspekulationer är nog det sista som premiärminister Alexis Tsipras behöver, med tanke på den hotande statsbankrutten. Just nu är tiden dyrbar, och den håller på att ta slut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar