tisdag 21 april 2015

Går regeringen åt ett håll och opinionen åt ett annat?

När snart tre månader har gått efter det att SYRIZA bildade regering syns tydliga förändringar i opinionen: vinden tycks ha vänt.Siffrorna som publicerades av Skai igår är tydliga: väljarna ställer sig allt mer pessimistiska när det gäller de ekonomiska utsikterna för Grekland: 41,5% tror att det kommer att bli värre framöver. Samtidigt har de som ser positivt på de ekonomiska utsikterna nästan halverats jämfört med noteringen i februari: 16,5% tror att det kommer att bli bättre framöver.

Mer allvarligt för SYRIZA och dess koalitionspartner Oberoende greker är förmodligen att stödet för regeringens förhandlingsstrategi sjunker. Premiärminister Tsipras och dennes företrädare har fört en hård linje i förhandlingarna med EU, IMF och ECB. Än så länge med mager utdelning: utsikterna för en förhandlingslösning ser för närvarande dystra ut och den ekonomiska ekonomiska oron blir allt mer påtaglig. Skais mätning visar att 45,5% håller med regeringens strategi (i februari var motsvarande siffra 72%). Siffran ska jämföras med de 39,5% som tycker att strategin är felaktig, vilket är en ökning från de 28% som tyckte så i februari. Detta är en kraftig och tydlig omsvängning i opinionen.

För SYRIZA, som gått till val på att avsluta åtstramningspolitiken och återställa hoppet hos väljarna, måste det i praktiken vara något av en kalldusch. Frågan är dock hur det kommer att påverka regeringens politik? Mätningen indikerar i vart fall på att väljarna allt mer tycker att regeringen är på väg in i en återvändsgränd.

2 kommentarer:

  1. Och idag kom resultatet av en opionsundersökning som säger att mer än 70 % är för en förhandlingslösning med långivarna. Betyder inte det att regeringen inte har något att förlora på större förhandlingsvilja?

    SvaraRadera
  2. I slutändan är det ett beslut som den grekiska regeringen har att ta ställning till. Tiden håller dock på att rinna ut.

    SvaraRadera