torsdag 23 april 2015

Fem år sedan den första bailouten

Idag är det på dagen för fem år sedan som den dåvarande premiärministern Georgios Papandreou meddelade att den grekiska regeringen begärt en bailout. Det är en dag som markerar en milstolpe på en omtumlande resa.

Papandreous presskonferens den 23 april 2010 som hölls ute i det fria vid den bildsköna och soldränkta ön Kastellorizo stod i bjärt kontrast till det dystra besked som denne lämnade. Grekland hade begärt att få en bailout för att få hjälp med att hantera landets skenande likividitetskris. Beskedet var början på en tumultartad resa som ännu inte har tagit slut.

Ur ett politiskt perspektivt var beskedet startskottet för en total omdaning av det politiska landskapet: Papandreous parti som vunnit makten ett år tidigare med drygt 44% av rösterna såg 9 av 10 väljare lämna PASOK vid valet fem år senare. Papandreou själv har lämnat både premiärministerposten och PASOK. Under samma tid har partier i politikens periferi trätt fram i politikens centrum: SYRIZA har på fem år gått från att vara ett marginaliserat oppositionsparti till att bilda regering. Gyllene Gryning har satt sina spår i den politiska debatten.

Idag fem år senare diskuteras för närvarande om inte ett tredje bailoutpaket kommer att behövas vid slutet av juli månad. Det är oklart vad konsekvenserna blir om detta paket levereras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar