måndag 27 april 2015

Regeringen tappar i ny mätning

En ny mätning indikerar att väljaropinionen i Grekland har vänt: regeringen befinner sig allt mer i motvind

Regeringen tappar i stöd. En mätning som Alco har genomfört och som Proto Thema publicerade i söndags visar på att opinionssiffrorna sjunker för den SYRIZA-ledda regeringen. Idag befinner sig stödet för SYRIZA under valresultatet (som markeras av den ljusgrå stapeln i grafen här nedan). Det är ett tydligt trendbrott jämfört med hur det såg ut efter valet den 25 januari (se även denna mätning från mars). Även stödet för koalitionspartnern Oberoende greker har sjunkit. Visserligen samlar de två regeringspartierna ett större stöd än det största oppositionspartiet Ny Demokrati. Dock är den sjunkande utvecklingen tydlig.


Mätningen visar nämligen att väljarna är missnöjda med regeringen på en rad områden. När det gäller regeringens arbete tycker 52% att den gör ett dåligt arbete, jämfört med 39% som är nöjd med regeringen. När det gäller uppfyllelse av vallöften tycker 51% att regeringen inte håller sina vallöften jämfört med 39% som anser att den uppfyller sina vallöften.

En tungt bidragande anledning till detta resultat har att göra med regeringens pågående förhandlingar med EU. Den hårdföra linje som den grekiska regeringen har hållit sig till har lett till att förhandlingarna har gått i stå. Detta har i sin tur bidragit till att oron inför Greklands framtid stiger. Den ovannämnda mätningen visar att 63% av väljarna oroar sig för att landet kommer att deklarera statsbankrutt; 48% oroar sig för ett grekiskt utträde från euron, en så kallad Grexit.

Denna mätning tycks således ge stöd till den vändning i opinionen som noterades i detta inlägg från förra veckan: regeringen verkar vara på väg åt ett håll, medan väljarna vill att regeringen ska gå åt ett annat.

7 kommentarer:

 1. Samtidigt tappar ju ND klart mer väljare än Syriza. Är ju egentligen mer anmärkningsvärt att det stora oppositionspartiet inte vinner på att regeringen har det tufft utan tvärtom lider ännu större förluster.

  SvaraRadera
 2. Du har en poäng i att det är märkligt i att oppositionspartierna inte vinner terräng. Det finns olika anledningar. I PASOK är tex ordf Venizelos på väg bort. Hos ND är Samaras framtid oklar. Både Venizelos och Samaras är förknippade med den förra regeringen och för den gamla (impopulära) politiken. Det kan vara en nackdel i detta samma sammanhang. En notis dock är att ND stiger något i denna mätning jämfört med denna från mars (se länk). ND ligger dock klart under valresultatet i januari.

  http://politikigrekland.blogspot.se/search?updated-max=2015-03-24T15:47:00%2B01:00&max-results=7&start=7&by-date=false

  SvaraRadera
 3. Här har återfinns korrekt länk till marsmätningen: http://politikigrekland.blogspot.se/2015/03/laget-i-landet.html

  SvaraRadera
 4. Att Syriza tappar är väl väntat då de har ett tufft motstånd i förhandlingarna. Mer anmärkningsvärt är att Nya Demokratia tappar så mycket. Normalt brukar ju vara att när regeringen backar så går opposition fram. Mycket märkligt. Pasok kan man bortse ifrån så länge Venizelos är kvar.

  SvaraRadera
 5. Att Ny Demokrati tappar har nog mycket att göra med ordförande Samaras. Det är oklart om han får fortsätta som partiordförande. Det anmärkningsvärda med SYRIZA är att det är tydlig vändning nedåt. Vi får se hur det utvecklas, men jag tippar på att den nedåtgående utvecklingen kommer att tillta om SYRIZA fortsätter med sin hårdföra linje i förhandlingarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ordförande Samaras är det nog inget fel på , - som en grekisk kvinna sa här : vi är behöver inte fler experiment - låt Samaras göra klart det han ska .
   Däremot är det så självklart för mig varför oppositionen inte går framåt :
   Det finns inget mer att rösta på - alla möjligheter är uttömda .

   Radera