måndag 16 februari 2015

Viktig vecka väntar

Det är långt ifrån en överdrift att hävda att det är en kritisk vecka som väntar. Idag möts eurogruppen återigen. Misslyckas den grekiska delegationen och företrädarna från de övriga medlemsländerna komma överens, så kommer troligen en kris att bli följden. 

Hittills har förhandlingarna inte vara konstruktiva. Parterna uppges stå långt ifrån varandra. Dock finns det drivkrafter för att komma överens. Frågan är dock hur pass långt parterna är villiga att sträcka sig. Kommer premiärminister Tsipras kunna kompromissa, eller kommer han att stå fast vid den hårdföra linje som han hittills följt? En kris och en möjlig Grexit är något som alla parter troligen inte vill se.

Veckan är även kritisk i en annan bemärkelse. Någon gång under de närmaste dagarna väntas den SYRIZA-ledda regeringen presentera sin kandidat till posten som president. En ny president ska enligt den grekiska konstitutionen utses eftersom den nuvarande presidentens mandat löper ut. Misslyckas regeringen med detta återstår nyval. Ett nyval så kort inpå valet i januari är ett scenario som den nyligen tillträdda regeringen sannolikt vill undvika.

Valet av kandidat har dock inte varit problemfritt. Det uppges att regeringen inte kunnat enas kring en gemensam kandidat. Den förre EU-kommissionären Avramopoulos är ett namn som har nämnts i diskussionen kring presidentposten. Avramopulous, som är medlem i Ny Demokrati, skulle kunna vara en kandidat som även oppositionen skulle kunna komma överens om. Dock uppges det att det inom SYRIZA finns ett motstånd kring Avramopoulos. Det kan helt enkelt bli något annat namn som presenteras.

Utöver att hantera den interna oppositionen i regeringen, så har den grekiska regeringen att lösa de externa förhandlingarna med Europas ledare. Det kommer att bli spännande att följa hur denna viktiga vecka utvecklas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar