onsdag 18 februari 2015

Regeringen nominerar kompromisskandidat till presidentposten

Prokopis Pavlopoulos har blivit nominerad till presidentposten. Nomineringen kan ses som en kompromiss för att undvika nyval.Det blev inte Avramopoulos, som det spekulerats i. Det blir istället Pavlopoulos som nomineras till posten som president för Grekland. I praktiken är det en kompromisskandidat som byts ut mot en annan. Både Avramopoulos och Pavlopoulos hör nämligen till Ny Demokrati. Att det blev just Pavlopoulos har troligen att  göra med att det, enligt uppgifter, har funnits synpunkter internt inom SYRIZA angående Avramopoulos. Pavlopoulos är förmodligen ett mindre kontroversiellt val, sett ur SYRIZAs perspektiv. Det är ett tryggt men tråkigt val. 

Framför allt är det ett taktiskt val: det finns nämligen en logik i att den SYRIZA-ledda regeringen väljer att nominera en kandidat från oppositionen istället för att hämta en kandidat från de egna leden. Det är ett sätt att nå en kompromiss, för att på så vis säkra tillräckligt många röster (åtminstone 180) så att en president kan väljas.

Därmed kan ett nyval undvikas. Fokus och energi kan istället riktas mot ett annat, mer angeläget område. Med tanke på läget i det låsta förhandlingarna mellan EU och Grekland för närvarande går det att förstå att den nyligen tillträdda grekiska regeringen agerar som den gör i valet av presidentkandidat. Det gäller att välja sina strider.

Uppdatering 19/2: Med 233 röster bakom sig röstades Pavlopoulos igår kväll fram av det grekiska parlamentet som ny president för Grekland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar