söndag 8 februari 2015

Ny talman för det grekiska parlamentet

Om en historisk omröstning


Fredagens omröstning till den symboliskt laddade posten som talman för parlamentet var historisk på många plan. Med 235 röster blev Zoe Konstantopoulou den kandidat som har fått flest röster i valet till talman sedan 1974, det år då demokratin åter infördes i landet. Röstsiffrorna visar även på att Konstantopoulou har ett stöd även från oppositionen, vilket är intressant i detta sammanhang.

Född två år efter juntans fall är Zoe Konstantopoulou dessutom den yngste person som blivit vald till denna post, vilket även det är historiskt. Historiskt är även att Zoe Konstantopoulou är den andra kvinnan som blivit vald till talman. Anna Psaroudi-Benaki blev den första 2004.

Vem är då den nya talmannen? Zoe Konstantopoulou är utbildad jurist och har företrätt SYRIZA sedan hon blev invald till parlamentet 2012. I parlamentet har hon varit verksam inom olika utskott, som till exempel transparens och EU-frågor, men fortsätter nu som talman.

Valet av Konstantopoulous som talman har dock hunnit bli omdebatterat redan innan omröstningen hölls i fredags. Detta på grund av hur den tillträdande SYRIZA-ledda regeringen formerat sig och de företrädare som partiet har nominerat till olika poster. Många är de som har uppmärksammat att bara 6 av 39 statsråd i den nya regeringen är kvinnor. Ingen av dessa är seniora ministrar. För SYRIZA, som haft som ett av sina vallöften att åtgärda jämställdhetsgapet, får det sägas vara det besvärande att inte mer än 15% av regeringen består av kvinnor, samt att dessa inte anförtros ett större ansvar. Detta pekar på att det fortfarande finns ett tomrum i grekisk politik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar