fredag 4 maj 2012

Mindre än 48 timmar kvar till valet

Det är nu mindre än 48 timmar innan vallokalerna öppnar i Grekland. Mellan klockan 07.00 och 19.00 , lokal tid, kommer man att kunna lägga sin röst. Resultatet kommer man att få vänta på. Det är först vid 22-tiden på kvällen, svensk tid, som de första tillförlitliga valresultaten väntas komma.

Gissningsvis kommer valdeltagandet bli ganska högt. Nästan 10 miljoner greker över 18 år är berättigade att rösta. De har en hel del partier att välja på, 32 stycken, för att vara exakt.

Om något så har politik blivit något som diskuteras lite varstans. Samtidigt ändras formen för engagemanget. Rapporter gör gällande att partierna, särskilt de etablerade, har haft svårt att mobilisera till massmöten av traditionellt snitt på öppna platser och torg. Istället förs en del av diskussionen på sociala kanaler. På twitter är aktiviteten febril, om nu detta ska ses som en mätare av valtemperaturen i landet.

En ansträngning har även gjorts från myndigheternas sida för att underlätta för medborgarna att hitta fram till vart de ska rösta, vilket kan bidra till att valdeltagandet stiger.

Samtidigt har myndigheter satt ett tak för hur högt valdeltagandet kan bli: greker som är bosatta utomlands har inte möjlighet att rösta i landets ambassader. Det innebär att uppskattningsvis uppemot 20 000 greker som är bosatta i Sverige inte kan göra sin röst hörd. Hur detta påverkar utfallet av valet återstår att se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar