tisdag 8 maj 2012

Bilden av ett land i förändringFörskalven till söndagens demokratiska jordbävning har känts av rätt länge i Grekland. Redan innan årsskiftet märktes de första stötarna. Den koalitionsregering som Pasok bildade med Ny Demokrati och LAOS i mitten av november satte opinionen i rörelse. Begynnelsen till Pasoks kollaps i söndags kan ringas in till denna period.

Ett andra skalv noterades i februari. Då kom regeringen (minus LAOS, som hade hoppat av) överens om det andra bailoutpaketet. Då kom en av valets förgrundsfrågor: att vara för eller emot uppgörelsen med ECB, IMF och andra fordringsägare att hamna högt upp i den politiska debatten. Dessa två skeenden spelar in i söndagens resultat.

Bilden ovan är belysande på andra vis. Även om vi ännu väntar på officiella analyser som spårar väljarströmmarna kan man se hur extremnationalistiska Chrysi Avgis uppgång i opinionen (svart) delvis  hänger samman med högerpopulistiska LAOS tillbakagång (lila).

I tidigare artiklar på SVT Debatt har jag utvecklat varför utfallet i söndags blev som det blev och vad som väntar. Du hittar dem här och här. Mer uttömmande analyser av valutfallet kommer inom kort.

Under tiden kan man läsa gräva ned sig i de officiella valresultatet som Greklands inrikesdepartement låtit publicera. Där kan man ana konturerna av det omdanade politiska landskap som nu tornar fram.

Mer om valet: DN1, DN2, SvD1, SvD2SVT

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar