Barometern sjunker. Den långa och utdragna lågkonjuktur som blåser över Grekland ser inte ut att upphöra. OECD publicerade i dagarna en rapport som pekar på att den grekiska ekonomin kommer att krympa med 5,3% i år och fortsätta att sjunka en bit in i 2013. Därmed skulle landet på sikt vara inne på sitt sjätte år av ekonomisk missväxt. Samtidigt pågår det något som kan liknas vid en högkonjuktur när det gäller fusioner, allianser och samarbeten inom grekisk politik. Den något slitna klyschan en vind av förändring som drar fram över landet i högsta grad är aktuell för att beskriva vad som sker för närvarande.
I söndags, två veckor efter valet den 6 maj, meddelade Dora Bakoyianni, ledaren för Demokratiska alliansen, att hon suspenderar partiet. Hon går istället över till Ny Demokrati, ställs på valbar plats inför den andra valomgången den 17 juni och för även med sig ett antal ledamöter till Ny Demokrati. Därmed förlikas och försonas formellt de två forna rivalerna Bakoyanni och Samaras. Bakoyanni lämnade Ny Demokrati och bildade Demokratiska alliansen efter att ha förlorat striden om partiledarposten mot Samaras 2009. I samma veva meddelade Samaras att två ledamöter som hör LAOS lämnar det utröstade partiet och går över till Ny Demokrati.
I dagarna meddelade även Syriza, en koalition av 16 olika partier, att det formellt går samman till ett parti. Orsaken är främst valteknisk. Som allians kan det enligt rådande lagstiftning inte ta del av de femtio bonusmandat som tillfaller valets största parti. Detta är för övrigt samma anledning till att Bakoyanni suspenderar sitt parti. Samtidigt söker Syriza vidga partiet. Partiledaren Tsipras har sonderat terrängen och har skickat förfrågningar till bland annat de Ekologiska gröna om att gå samman med Syriza.
De Ekologiska gröna meddelade dock att det ska försöka ta sig över treprocentspärren för egen maskin. Samma besked lämnade det nyligen bortröstade Laos. Konsolidering är annars ordet för dagen. Trenden för närvarande är att småpartierna i grekisk politik fusioneras med större, går samman med varandra, eller bildar allianser.
Två partier som igår meddelade att de genomför det sistnämnda är Återskapa Grekland och Drassi. Tillsammans kommer de att bilda en liberal koalition med sikte på att öka takten i det reformarbete som så sakteligen kommit igång i Grekland. (Överlag pågår det en intressant utveckling i mitten av grekisk politik. Jag håller på och skriver en artikel om detta).
Logiken bakom denna utveckling i riktning mot ökad konsolidering är enkel. Det handlar om att bygga sig tillräckligt stark, dels för att bli största parti och dels för att bryta det dödläge som blockerade försöken till att bilda regering efter valet i maj. För det mindre partierna handlar det om att kunna ta sig in i parlamentet. Hur detta tas emot i opinionen är en öppen fråga. Mätningen här nedan från den 19 maj får redan ses som daterad. Helt klart är att vinden viner, vänder och växlar mellan de två största partierna. Och bland de mindre, som ligger i lä.
Syriza 23,8 %
Pasok 14,5%
Självständiga greker 8,5%
Demokratisk vänster 6,9%
KKE (kommunistpartiet) 5,9%
Gyllene gryningen 5,8%
De ekologiska gröna 2,3%
Demokratiska alliansen 1,7%
Återskapa Grekland 1,9%
Laos 1,3%
Drassi 0,8%
Övriga 2,2%
Mer att läsa: DN,
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar