onsdag 11 april 2012

Valfrågor

Att val kommer i Grekland den 6 maj är det närmaste man kan betrakta som en offentlig hemlighet i Grekland. Allt pekar på att idag kommer preminärminister Papademos att bekräfta datumet. Detta skulle i så fall markera slutet på resonemangsäktenskapet mellan de två regeringspartierna, ND och PASOK, och även utgöra startskottet för en kort men intensiv valkampanj.

Visserligen har tecknen på att ett val närmar sig kunnat skönjas. ND och PASOK har de senaste veckorna mer eller mindre påbörjat valkampanjen. Regeringsamarbetet mellan de två koalitionsparterna har stannat av, vilket har bidragit till att skynda på Papademos beslut om nyval.

Inför det stundande valet finns det ett antal frågor som kommer att fälla avgörandet. Den första och förmodligen viktigaste är huruvida Grekland ska fortsätta gå vidare på den inslagna vägen av reformer som landet har förbundit sig till. Detta är i allra högsta grad en fråga som berör. I veckan som gick tog en pensionerad apotekarie livet av sig utanför parlamentet. Självmordet, som hade politiska förtecken, har rört om landet. I det lilla visar det på hur brännande fråga är.

En annan fråga som nog kommer att sätta sina spår är den om Greklands relation till EU. Detta förhållande utgör närmast en skiljelinje mellan partierna i Grekland. Partier som har varit starkt kritiska till EU till euron och till det bail outpaket som Grekland har antagit har gynnats opinionsmässigt. I klartext har opinionen bistått partier som KKE (det kommunistiska partiet i Grekland, Syriza (radikala vänsterkoalitionen) och Demokratiska Vänstern. I dagsläget drar något av en vänstervind fram i Grekland enligt Athens News, som även bistår med bilden här nedan.


De två nämnda frågorna lär sätta sin prägel på valkampanjen. Ytterligare ett antal frågor kan mycket väl bubbla fram vart efter valkampanjen intensifieras. Grekisk politik befinner sig nämligen i en mycket dynamisk fas för närvarande. Efter Papademos presskonferens idag där han bekräftar att landet går mot nyval lär det bli än mer rörigt och rörligt. Det finns med andra ord all anledning till att återkomma till frågan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar