onsdag 4 april 2012

Motionsflod

Det råder en febril aktivitet för närvarande i det grekiska parlamentet. Inför parlamentets troligtvis sista session innan valet i maj har över 90 stycken motioner och tillägg till lagar som ska träda i kraft lämnats in. En veritabel motionsflod har släppts loss i sista minuten.

Från regeringens och premiärministers sida är man måttlig förtjust i denna utveckling. Motionsfloden ses som ett försök att bryta ned ingångna överenskommelser och urholka förtroendet för regeringen. Med stor sannolikhet kommer samtliga motioner att avstyrkas, har man låtit meddela.

Mer problematiskt ur regeringens synvinkel är att en majoritet av dessa motioner lämnats in av ledamöter som hör till de två partier som hör till den styrande regeringskoalitionen, PASOK och ND. Mycket handlar om att parlamentsledamöter som genom att motionera söker positionera sig inför det kommande valet i maj. 

Särskilt besvärlig för regeringen att hantera har den motion som Makis Voridis lämnade om att låta bränsletransporter lyftas ur uppgörelsen om att avreglera transportbranchen. Till saken hör att Voridis är transportminister med uppgift att genomföra regeringens politik. Sent på måndagen drog Voridis tillbaka sin egen motion efter hård kritik från regeringen och denna egna partigruppen. 

Voridis handling är belysande. Den visar på hur bräcklig regeringen är. Den visar även på hur partierna börjar tappa sitt grepp om sina egna medlemmar. Som en del av den rådande motionfloden visar den även på dynamik som för tillfället präglar grekisk politik. Det är anmärkningsvärt, om något.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar