torsdag 12 april 2012

Mellan fruktan och förbannelse

Igår bekräftade premiärminister Papademos vad många länge trott och anat. Det blir nyval i Grekland den 6e maj. Frågan är dock, vad kommer väljarna att rösta om? En del menar att det kommer att bli ett val mellan fruktan och förbannelse. Kanske finns det något i det.

En intressant artikel i CNN spekulerar nämligen i att Grekerna kommer att ta ställning mellan det invanda och det okända. Det invanda skulle i detta fall motsvaras av Ny Demokrati och PASOK. Var och en för sig har de två partierna dominerat grekisk politik. I valet 2009 samlade de två partierna cirka 80 procent av rösterna. Enligt dagens siffror skulle de knappt nå över 40%; Ny Demokrati har tappat till 19% av rösterna, medan PASOK noterar ett stöd på 14,5%.  De två partierna som sedan landet blivit kvitt sjuttiotalets militärjunta turats om att styra landet på egen hand, skulle i dagens läge inte ens kunna regera tillsammans i en koalition. Det är en dramatisk förändring. Det vore det som om socialdemokraterna och moderaterna var på väg ut ur riksdagen, för att göra en jämförelse.

En anledning till att de två partierna trots deklarationer att de inte vill samarbeta med varandra och trots ett vikande väljarstöd kan komma att återfinnas i regeringsställning - troligtvis tillsammans - efter valet den 6 maj är att grekiska väljare kan frukta vad som kan komma istället för PASOK och Ny Demokrati. Man vet vad man har, men inte vad man får.

Samtidigt är väljarna missnöjda med hur de två partierna har genomfört sitt arbete. Den kris som landet går igenom för närvarande har sitt ursprung i den politik som två partierna har fört. Efter närmare fem år av ekonomisk lågkonjuktur, en rekordhög arbetslöshet (som idag når upp till nya rekordnivåer, 21.8%) och ytterligare fem år av litotita (ung. åtstramning) som väntar jäser missnöjet. Väljarna är förargade.

De grekiska väljarnas missnöje har givetvis även haft politiska konsekvenser. Den politiska kartan har ritats om i grunden. Partier har knoppats av ur befintliga (se Demokratisk vänster, Oberoende greker, Demokratiska alliansen). Riksdagsledamöter har hoppat av sina partier, blivit såväl avhysta som bannlysta, men även välkomnats tillbaka till fållan. Små partier har vuxit sig stora (KKE, Syriza). Jättar (ND och Pasok) har förvandlats till dvärgar. Nya partier knackar på dörren för att komma in på scenen (De gröna, Chrysi Avgi, och möjligtvis även ett Piratparti har utsikter till att kunna träda över tröskeln på 3%). Andra är på väg ut (LAOS). Om valet hölls idag, så skulle nio stycken partier återfinnas i det grekiska parlamentet, om opinionssiffrorna står sig.

Dock är det oklart om vilka partier som lär få möjligheten att styra landet samt i vilken konstellation. Läget är volatilt. Det skiftar från vecka till vecka, från en dag till annan. Vad som kan komma att påverka är hur väljarna känner sig när det väl står i valbåset den 6e maj. Är det fruktan som kommer att fälla avgörandet? Är det förbannelser som kommer att sätta sina spår i valsedeln? Eller är det rent av något helt annat? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar