söndag 31 januari 2016

En månad av prövningar väntar

Februari ser ut att bli månad av prövningar för den grekiska regeringen. Detta inlägg går igenom några av de utmaningar som premiärminister Tsipras har att möta.Trycket på den sittande koalitionsregeringen växer. Under februari månad kommer den styrande koalitionsregeringen försöka lotsa igenom parlamentet förslaget om att reformera det grekiska pensionssystemet. Reformförslagen är impopulära. Färjor strejkar, bönder blockerar vägar, läkare, jurister och notarier har hållit demonstrationer runt om i landet. Under februari kommer även Greklands långivare - mer kända som instutitionerna - att utvärdera den grekiska regeringens prestationer. Nu på måndag påbörjas genomgången, rapporterar Reuters. En lyckad utvärdering förutsätter att den grekiska regeringen lyckas få pensionsreformerna godkända i parlamentet, annars hotar en ny likvidetskris, främst i juli månad. Februari kan med andra ord komma att bli en turbulent månad.

Trycket på premiärminister Tsipras och dennes regering kommer således både utifrån och inifrån. Det verkar dessutom öka. En färsk opinionsmätning visar att en avsevärd majoritet av väljarna tycker att utvecklingen i Grekland går i fel riktning. Uppgifter om svågerpolitik, som man kan läsa bland annat om i Sveriges Radio, mildrar troligen inte kritiken mot regeringen.

Det ökande trycket kommer även utifrån. Grekland hotas av uteslutning av Schengen. Anledningen är landets svårigheter att hantera flyktingkrisen. Tidigare i veckan gick EU-kommissionär Valdis Dombrovskis ut med en uppmaning att den grekiska regeringen löser "de allvarliga bristerna i genomförandet av de externa gränskontrollerna". Regeringen sägs ha tre månader på sig att rätta till bristerna, rapporterar Kathimerini.

Hur denna situation ska lösas av den grekiska regeringen är oklart. Flyktingströmmarna till Grekland ökar snarare än minskar. The Guardian rapporterar om att 52 000 flyktingar korsat Medelhavet under de fyra första veckorna i januari. Det är en ökning med 35 gånger jämfört med januari 2015. Samtidigt fortsätter människor att mista sitt liv i försöken att ta sig över havet. I lördags drunknande 37 människor när deras båt som skulle föra över dem till Lesbos kapsejsade.

Den utsatta och riskfyllda situationen för flyktingar har skakat om Grekland. I lördags anordnade grekiska fotbollsspelare en sittstrejk till minne av de flyktingar som mist sitt liv. Strejken uppmärksammades av bland andra BBC.


Just Lesbos utgör troligen en utmaning i sig för regeringen. Situationen i Lesbos kan, för övrigt, snabbt eskalera. På grund av färjestrejken är cirka 6000 flyktingar strandsatta, rapporterar Se Leo.

De prövningar som väntar i februari reser med andra ord frågetecken kring hur premiärminister Tsipras kommer att agera. Hans majoritet är som bekant knapp (tre röster). Hans politiska manöverutrymme är för närvarande begränsat. Det finns med andra ord många anledningar till att följa händelseutvecklingen i Grekland under den kommande månaden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar