lördag 16 januari 2016

Opinionsmätning

En färsk mätning visar på en överraskning: Ny Demokrati är det mest populära partiet. Detta har tolkats som en effekt av Ny Demokratis partiledarval. Det finns dock fler sätt som mätningen kan tolkas.


Visst kan det löna sig att välja en ny partiledare. Den mätning som Metron Analysis genomfört visar vad som kan tolkas som Mitsotakiseffekten. Den nyvalde partiledaren för Ny Demokrati, Kyriakos Mitsotakis, verkar ha gett sitt parti en skjuts uppåt i opinionen; tillräckligt för att bli största parti bland väljarna. Det återstår att se hur länge effekten varar. Grekiska väljare tenderar att vara ombytliga.

I övrigt kan mätningen tolkas som att väljarnas intresse för de grekiska partierna är fortsatt begränsat, särskilt om man jämför med denna mätning från november. Vore det val idag skulle fyra av nio partier hamna utanför det grekiska parlamentet. Det är en viktig signal som väljarna skickar.

Den kanske mest relevanta tolkningen som kan göras som en följd mätningen är att intresset bland partierna att utlösa ett nyval troligen är begränsat. Åtminstone för tillfället. Med en marginal på tre mandat har premiärminister Tsipras och den SYRIZA-ledda regeringen mycket lite att vinna på att utmana opinionen. Partiet har tappat nästan hälften av väljarna jämfört med valet i september.

Oppositionspartiet Ny Demokrati är i dagsläget långt ifrån en position där det på allvar kan pressa på för nyval.  Dessutom är oklart om det finns ett underlag för att bygga en stabil regeringskoalition, om dessa opinionssiffror står sig.

Därför kommer det, om resultaten av denna opinionsmätning står sig, bli mycket intressant att se vad Alexis Tsipras och Kyriakos Mitsotakis väljer att göra framöver.


PS. Har du en egen tolkning av opinionsmätningen? Publicera den gärna i kommentarsfältet här nedan. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar