torsdag 4 februari 2016

Generalstrejk

Trycket på regeringen stiger i samband med dagens generalstrejk, vilken riktas mot regeringens planer att reformera pensionssystemet. Regeringen befinner sig för närvarande i utsatt politiskt läge med en knapp majoritet och ett internt motstånd mot planerna. Utsikterna för en blocköverskridande överenskommelse om pensionsreformerna, vilket troligen behövs, förefaller vara små, om man tolkar de senaste dagarnas besked.


Grekland står, åter igen, still idag. Flyg, tunnelbana, bussar, färjor är tagna ur drift helt eller delvis under dagen. En generalstrejk är utlyst idag, en strejk som bland annat AP rapporterar om. Dagens strejk är riktad mot regeringens planer att reformera pensionssystemet. Reformerna av pensionssystemet utgör en del i uppgörelsen från i juli som regeringen slöt med landets långivare. Regeringen kan således inte backa ur eller skrinlägga planerna.

Strejken ökar trycket på premiärminister Tsipras, främst internt. SYRIZA är och har varit en motståndare mot planerna att reformera de grekiska pensionerna. Pensionerna har varit en röd linje i förhandlingarna med landets långivare. Nu har regeringen ansvar för att presentera och genomföra de förändringar i pensionssystemet som SYRIZA har motsatt sig. Det är en politisk helomvändning och en manöver som har kostat opinionsmässigt. Det är oklart om premiärministern kan mobilisera de egna ledamöterna i parlamentet till att följa regeringens linje. Stödet är kritiskt. Regeringen har för närvarande en knapp majoritet i parlamentet, endast tre rösters övervikt. 

Premiärminister Tsipras behöver i praktiken stöd från oppositionen för att reformplanerna ska kunna klubbas igenom i parlamentet. Utsikterna för detta förefaller, i skrivande stund, vara små. Regeringens talesperson, Olga Gerovasili, deklarerade tidigare i veckan att regeringen utesluter en samlingsregering (tillsammans med oppositionen). Samma besked har även Ny Demokratis partiledare, Kyriakos Mitsotakis, lämnat. Det är rimligt att anta att övriga oppositionspartier kommer att inta samma hållning. Dessa besked kring en samlingsregering kan, i förlängningen, tolkas som att villigheten att - i detta skede - ingå en blocköverskridande överenskommelse kring pensionsreformerna är ytterst liten, eller snarare minimal.

Därmed är positionerna i parlamentet låsta. Dagens generalstrejk och de senaste dagarnas politiska besked stärker allt mer intrycket att februari ser ut att bli en månad av prövningar.


Ps. Bloomberg presenterar en intressant inblick om regeringens planer på att reformera pensionssystemet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar