måndag 4 januari 2016

2016: en titt i spåkulan

Vad kan det nya året föra med sig? Detta inlägg tittar närmare på vad som väntar.

2016 ser ut att bli ett år av prövningar, enligt en undersökning som To Vima låtit Kapa Research göra. Mer än hälften, 55,1%, tror att situationen kommer att förvärras under 2016 snarare än förbättras. Sex av tio tror att ett grexit-scenario åter kan bli aktuellt under året. En av två tror att den nuvarande koalitionsregeringen mellan SYRIZA och Oberoende greker inte kommer att hålla. Det scenario som tecknas för 2016 kunde med andra ord varit bättre, om man utgår från Kapas Researchs undersökning.

Pensionsfrågan, och hur den hanteras, kan mycket väl komma att bli en punkt som kan påverka hur 2016 utvecklas. Avgörandet av frågan har flyttats fram under hösten och vintern. Nu ser den ut att närma sig ett beslut. Idag lade regeringen fram en proposition om hur den avser att reformera pensionssystemet. Propositionen, på totalt 180 sidor, innehåller förslag som att slå samman pensionskassor samt att sänka taket på den maximala utbetalningsbeloppet. En politisk storm kan vänta.

Frågan är nämligen politiskt känslig: "Vi kommer inte att ge efter mot orimliga villkor", meddelade premiärminister Tsipras i söndags när det gäller hur den grekiska regeringen ställer sig i pensionsfrågan. Uttalandet, som hämtats från Kathimerini, gjordes med sikte på de stundande förhandlingarna med Greklands långivare. Uttalandet kan, möjligen, bidra till att förhandlingarna blir problematiska. 

En sak är dock säker. Premiärministerns uttalande har väckt reaktioner. Den grekiske centralbankschefen, Yannis Stournaras, varnar för riskerna om Greklands misslyckas med att nå en uppgörelse med långivarna, enligt denna artikel i Bloomberg. Den Europeiska Unionen är mycket mindre villig att ta sig an en ny grekisk kris, enligt centralbankschefen. 

En politisk kris kan även uppkomma i det grekiska parlamentet när väl pensionsfrågan ska behandlas. För närvarande har den politiska majoriteten krympt till 153 mandat. Det är oklart hur den styrande koalitionen ska driva igenom beslutet utan ytterligare avhopp. Om tre ledamöter lämnar SYRIZA-Oberoende greker, så faller regeringen. 

Pensionsfrågan utgör således en av de frågeställningar som kan färga av på sig hur 2016 utvecklas i Grekland. Den bidrar troligtvis även till att förklara resultatet, åtminstone delvis, av Kapas undersökning. I vilket fall som helst bidrar den även till att det är svårt att skåda in i spåkulan och tvärsäkert uttala sig om hur 2016 kommer att bli. Många överraskningar kan vänta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar