Parallellt med EU-toppmötet i Malta och eurogruppens utvärdering av Grekland ställs idag premiärminister Tsipras för sin hittills största prövning sedan valet i september.
Grekland står still idag. Flyg, tunnelbana, bussar, färjor är tagna ur drift helt eller delvis under dagen. Sjukhus kommer att drivas med minimal bemanning. Offentligt anställda kommer att hålla sig hemma, eller gå ut och protestera på gator och torg. En generalstrejk är nämligen utlyst i dag, rapporterar bland andra Kathimerini.
Strejken är riktad mot regeringen. Det är en protest mot de åtgärder som regeringen genomför i enlighet med det stödprogram förhandlades fram i juli (memorandumet). Demonstrationståg kommer att hållas. Enligt uppgifter från Reuters väntas tusentals delta.
Dagens strejk utgör den hittills största prövningen för premiärminister Tsipras allt sedan valet i september. Han måste för de grekiska väljarna förklara och försvara det nya framförhandlade stödprogrammet nu när konsekvenserna av det börjar märkas i människors vardag. Risken är överhängande och högst sannolik att Tsipras tappar stöd. Detta underminerar hans position.
Tsipras måste samtidigt även övertyga EU och övriga parter att han kan fullfölja det framförhandlade stödprogrammet. Det är ingen tillfällighet att strejken är utlyst samtidigt som eurogruppen genomför en utvärdering av den grekiska regeringens insatser. Gruppen har, som tidigare inlägg har uppmärksammat, haft synpunkter på den grekiska regeringen. Misslyckas den grekiska regeringen att åtgärda ett antal utpekade områden samt övertyga att den kommer att fullfölja sina åtaganden riskeras en inbetalning på två miljarder euro. Det är förmodligen ett icke önskvärt scenario som premiärminister Tsipras befinner sig i för närvarande: av EU pressas han att hålla sina åtaganden. Av fackföreningarna, som utlyst generalstrejken, pressas han att bryta dem. Det är en dubbel prövning som premiärministern har att hantera.
Situationen är med andra ord pikant. Strejken som hålls idag visar på att den grekiska krisen är långt ifrån över. Samtidigt kan även strejken framstå som märklig. Den utlysta strejken är riktad mot regeringen och dess politik. Samtidigt kan man (i bland annat The Guardian) läsa om att den får stöd och uppmuntran av regeringspartiet SYRIZA, som genomför just den politik som många väljare idag strejkar och protesterar mot. Paradoxal är nog ett ord som möjligen kan användas för att beskriva denna märkliga situation.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar