fredag 20 november 2015

En ny pyrrhusseger

Med en knapp marginal lyckades premiärminister Tsipras igår lotsa igenom ett nytt reformpaket, vilket kan tolkas som en framgång. Resultatet är dock i praktiken en pyrrhusseger för premiärministern: två ledamöter valde att inte följa regeringens linje när beslutet skulle tas och uteslöts. Detta innebär att majoriteten för Tsipras nu är nere i två röster. Framtiden ser allt mer oviss ut för regeringen.


Gårdagens omröstning i parlamentet, där 153 stycken av 300 ledamöter valde att rösta ja till ett omfattande paket med lagförslag, innebär på kort sikt en framgång för premiärminister Tsipras. Resultatet innebär, rent formellt, att den grekiska staten väntas få tillgång till två miljarder euro samt att tio miljarder avsätts till de grekiska bankernas återkapitalisering. Detta bidrar till att förutsättningarna för en ekonomisk återhämtning för Grekland ökar och risken för så kallade ödesdagar minskar. Först ska dock den så kallade eurogruppen ge sitt klartecken nu på fredag; detta bedöms i praktiken vara en formalitet.

På kort sikt kan premiärminister Tsipras andas ut. Denne har, med viss möda, lyckats klarat av den första utvärderingen sedan valet i september. Dessutom så lyckades denne mildra några av de kraven som ställdes i det reformpaket som antogs igår; detta gäller i synnerhet villkoren för utmätningar, som tar mer hänsyn till sociala faktorer.

På längre sikt framstår gårdagens omröstning som en pyrrhusseger för premiärministern. Två ledamöter, Stathis Panagoulis (SYRIZA) och Nikos Nikolopoulos (Oberoende greker), avstod respektive röstade emot lagförslaget. De båda uteslöts därför från sina partier, vilket innebär att regeringskoalitionens majoritet reducerats till två rösters övervikt.

Väl värt att uppmärksamma i detta sammanhang är att ytterligare en ledamot, Gabriel Sakellarides (SYRIZA), valde att avsäga sig sitt uppdrag innan omröstningen skulle hållas eftersom denne inte längre kunde stödja bailoutprogrammet (hans plats i parlamentet övertogs dock av en annan). Sakellarides avgång är signifikativ. Denne var tidigare talesperson för regeringen och en kort tid även statsråd; en person med viss tyngd inom SYRIZA således. Hans avgång ger en indikation på tillståndet inom regeringspartiet just nu. Fler avhopp kan vänta.

Med tanke på att marginalen för den nyvalda koalitionsregeringen, knappt två månader efter valet, är så pass liten samt att fler tuffa beslut väntar bådar detta inte gott för regeringen Tsipras överlevnadschanser. Ett nyval kan vänta nästa år om trenden består.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar