fredag 22 maj 2015

Vad händer nu?

EU:s ledare samlas i Riga för att bland annat diskutera situationen i Grekland. Olika scenarion kan bli aktuella beroende på hur mötet avlöper. 


Det är givetvis svårt att sia om hur mötet kommer att sluta. En faktor som kan driva på ett genombrott i förhandlingarna är den grekiska statens behov att undvika statsbankrutt. Senast i juni behöver en lösning komma på plats för att undvika statsbankrutt, enligt denna artikel i Reuters. Oddsen för en förhandlingslösning ser ut att förbättras.

Samtidigt finns inga garantier att man når fram till en lösning mellan parterna. Det finns ett motstånd inom premiärminister Tsipras eget parti. Den kommunistiska fraktionen inom SYRIZA förespråkar nu att man bryter förhandlingarna med EU. Sedan tidigare finns även Vänstra plattformen inom SYRIZA som en motståndare mot eftergifter mot EU. Detta skapar hinder i förhandlingarna.

Ovanstående bild ger en bra överblick om vilka scenarier som kan bli aktuella som en följd av mötet i Riga. Med anledning av att premiärminister Tsipras har undvikit att gå i clinch med sitt eget parti och dessutom att han har tydligt markerat sitt motstånd mot reformer inom pensionsavgångar och arbetsmarknadspolitik är det därför mycket möjligt att ett val kan bli följden förr eller senare: antingen som en följd av att SYRIZA spricker som parti eller för att skapa en bredare regeringskonstellation för att förankra en eventuell kompromiss med EU.

Oavsett utfallet av mötet i Riga är oddsen låga att den närmaste månaden kommer att bli turbulent. 

2 kommentarer:

  1. Om schemat ska fungera förutsätter handling. Nu borde alltså ske ommöblering i regeringen eller folkomröstning. Handlingsförlamning. Beror det som du sade att läget är alldeles för akut för omröstning ? Allting ser nu ut att bero på en ända man, och han måste handla. Någon misstroende omröstning eller större folkliga protester ser vi heller inte av.

    SvaraRadera
  2. Det är mycket riktigt att handling behövs omgående för att undvika att situationen förvärras än mer. Och för att så ska ske, så behöver premiärministern bestämma sig.

    Jag tror att nästa månad kan bli rätt turbulent och att mycket kan komma att hända då eftersom tiden rinner ut och trycket ökar.

    SvaraRadera