måndag 29 oktober 2012

Ett historiskt fall?


Det tredje mest dramatiska fallet i historien näst efter Argentina -64% (2002) och Indonesien -67% (1997). I händelse av att den grekiska drachman återinförs i eurons ställe - till följd av landet tvingas lämna eurområdet - så kan den nya valutan i Grekland komma att falla med mellan 55-60% Det kan bli konsekvensen av en Grexit

Samtidigt som dessa beräkningar offentliggörs pågår febrila förhandlingar mellan Grekland och trojkan (dvs. EU-kommissionen, ECB och IMF) om såväl respit som besparingar, för att landet ska kunna sanera sin ekonomi och komma till rätta med sin dignande skuldbörda. Förhandlingarna är för närvarande ansträngda. Angsträngd är även relationen inom den styrande regeringskoalitionen. I samma veva rör denna nyhet (den så kallade Lagardelistan) om opinionen.

Läget är med andra ord pressat. Även om förhandlingarna ros i land är prognosen för att undvika en grexit tuff. Sannolikheten för en grexit inom en överblickbar framtid är hög - uppemot 90% enligt analytiker. Trots detta finns det ett intressant scenario där en grexit kan skjutas upp. Om detta scenario infaller verkar dock vara en helt annan historia. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar